Döntésképtelen pszichés betegeken végeztek gyógyszerkísérleteket Brassóban?

Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Hirdetés

Ítélőképességüket elvesztett, krónikus elmebetegségben szenvedő pácienseken végeztek gyógyszerkísérleteket a brassói elmegyógyintézetben. Erről a kórház igazgatója, Nicuşor Bîgiu nyilatkozott a Mediafax hírügynökségnek azt állítva, hogy több tíz krónikus beteg lehet érintett.

A gyógyszerkísérletekre még 2015-ben került sor. Amikor ezekről tudomást szerzett, az igazgató a belső vizsgálat lefolytatására egy bizottságot alapított, de nem sikerült érdemi információkat szerezniük a kutatás vezetőjétől, aki egyébként orvosként dolgozik a kórházban. Bár az illető nem volt hajlandó átadni a kísérletben részt vevő betegek listáját és a hozzájárulásukat tanúsító iratokat, az igazgató úgy tudja, legalább 20-30 betegről van szó.

Az európai gyakorlat szerint tilos sebezhető társadalmi csoportokon gyógyszerkísérleteket végrehajtani, Brassóban viszont olyan krónikus betegeken kísérleteztek, akik nem rendelkeznek ítélőképességgel. Ez számos etikai és büntetőjogi kérdést felvet, magyarázta az igazgató, aki hétfőn tesz feljelentést az illetékes hatóságoknál.

Hirdetés