Na most akkor hány udvari vécés iskola is van Romániában?

Az oktatási miniszter az eddigi hivatalos adatokkal köszönő viszonyban sem levő számot közölt.
Hirdetés

 

Ha borzasztó a helyzet, fedd el egy lódítással – ezt, a bukaresti illetékesek által előszeretettel alkalmazott taktikát dobta be is mért Daniel Breaz ügyvivő oktatási miniszter, amikor az udvari vécével rendelkező iskolákra vonatkozó adatokat próbálta kikozmetikázni.

A miniszter azt állította: míg 2017-ben még 2300 olyan iskola volt, ahol a gyerekek és az oktatók nem tudták az épületen belül kielégíteni higiéniai szükségleteiket, ma ez a szám már csupán 300. 

Ezzel csupán egy baj van: a jelek szerint nem nagyon jellemző rá az a tulajdonság, hogy igaz lenne.

Az Edupedu.ro oktatási ügyekkel foglalkozó portál kérdésére ugyanis a belügyminisztérium még szeptember 2-án azt a választ adta, hogy a hétfőn kezdődő tanév előtt 1176 olyan iskolát tartanak nyilván, ahol a vécé az udvaron van.

Oké, mondhatja erre bárki, az oktatási tárca talán mégiscsak jobban informáltabb az ügyben, mint a belügy.

Csakhogy itt jön a csavar.

Hirdetés

Az Edupedu természetesen az oktatási minisztériumot is megkérdezte, amely nem a Daniel Breaz ügyvivő miniszer által mondott adatokat támasztotta alá, hanem a belügyminisztérium közleményét.

A pénteki oktatási minisztériumi jelentés szerint 2017-ben 2219 olyan iskola volt, ahol a vécé az udvaron áll, 2018-ban 1489, míg 2019 márciusában 1180 ilyen iskola volt.

Márpedig nehéz elhinni, hogy azóta több mint 800 iskolában sikerült volna komplett vizesblokkot kiépíteni az épületen belül.

Vagyis a miniszter a jelek szerint egy kicsit nagyot füllentett.

Hirdetés