Lyukat égethet a pénztárcájába, ha eldobja az utcán a cigicsikket!

De ha annyira nehezére esik a szemeteskukát használni, és van felesleges pénze, akkor csak nyugodtan.
Hirdetés

Csak remélni tudjuk, hogy érvénybe lép és a maximális szigorral betartatják azt a törvénytervezetet, mely a szemetelők szigorúbb büntetését irányozza elő. Mert, mint minden jóérzésű embert, minket is zavar, ha mások szemetét kell kerülgetni a parkokban, játszótereken vagy a tömegrendezvények után. Egy ismerősünk mondta, aki nemrég járt a román tengerparton, hogy lassan több a cigicsikk, mint a homok a felkapottabb partokon. Vajon akkor is eldobnák a dohányosok a csikket, ha 500 és 3 000 lej közötti büntetés járna a hanyagságukért?

Jó hír, hogy a környezetvédelmi minisztérium módosítaná az úgynevezett pikniktörvényt annak érdekében, hogy akár 3 000 lejre is büntethető legyen az, aki például egy tömegrendezvényen szemetel. A tervezetet nemrég bocsátották közvitára, ahhoz, hogy életbe lépjen, a kormány és a parlament jóváhagyására is szükség van.

Még egy fontos módosítás szerepel a tervezetben, mely arra kötelezi a különböző tömegrendezvények – koncertek, fesztiválok, politikai vagy vallási megmozdulások, tüntetések, stb. – szervezőit, hogy az egyszer használatos műanyag helyett újrahasznosítható vagy biológiai úton lebomló fogyóeszközöket használjanak, a rendezvény területén pedig jól megkülöböztethető módon, szelektíven gyűjtsék a hulladékot.

Legyünk optimisták, hátha kivételesen sikerül majd be is tartatni a szabályozásokat!

 

Hirdetés