Ezért rühellik a Hargita megyei csendőrök Dörmögő Dömötört

Idén már 74-szer riasztották őket a Kárpátok óriásai miatt.
Hirdetés

Az év eleje óta 74 alkalommal kérte a Hargita megyei csendőrség segítségét a lakosság medvék lakott területen való feltűnése miatt. Gheorghe Suciu csendőrségi szóvivő szerint július folyamán például 23, míg augusztusban 14 segélyhívás érkezett az 112-re a nagyvadak miatt.

A legtöbbször Tusnádfürdőn, a Szent Anna-tónál és Csíkszereda környékén tűnt fel a bundás fenevad. Emellett Csíkpálfalvát, Csíkszentmártont, Kissolymost, Székelyudvarhelyt, Gyergyóalfalut, Csíkszentimrét, Zetelakát és Galócást is meglátogatták idén a robusztus állatok.

A Hargita megyei csendőrök egyébként külön figyelemfelkeltő és tájékoztató akciókat szerveztek az erdők Góliátjai miatt, akik egyre gyakrabban válnak a falvak, városok Góliátjaivá az utóbbi időben. (Nem tudom, még hány nyakatekert szinonimát tudok kitalálni a cammogó brummogókra, de próbálkozom.)

Több ízben figyelmeztették például a lakosságot és a turistákat, hogy ne menjenek Balu kapitányék közelébe, ne etessék őket, és ne próbáljanak velük mosolygós szelfit készíteni az Instagramra, mert vélhetően az lesz az utolsó posztjuk az Instagramon.

A térségben akkora problémát jelent a veszélyes simogatású jószágok elszaporodása, hogy az udvarhelyszéki közbirtokosságok nemrég már a környezetvédelmi tárcát is beperelték kínjukban, mert az nem alkalmazza a medvék kilövésére vonatkozó saját szabályzatát. 

Hirdetés