Innen nehéz lesz felállni: tovább zuhan a PSD népszerűsége

Az államfőválasztás előtti felmérések egyre baljósabb jövőt festenek a kormánypárt számára.
Hirdetés

A béka ülepe alá süllyedt a PSD népszerűsége a legújabb IMAS-felmérések szerint, egyetlen hónap alatt két százalékkal sikerült lejjebb tornászni az amúgy is történelmi mélypont felé közelítő mutatókat. A Viorica Dăncilă kormányfő vezette párt jelenleg 17,9%-on áll, és ezzel a harmadik helyet foglalja el a népszerűségi listán (múlt hónapban még 19,4%-a volt). Ez bizony történelmi mélypontnak számít Románia legnagyobb pártja számára.

Továbbra is felszálló ágon a PNL, mely egyre nagyobb távolságot tud tartani az USR-PLUS koalíciótól. Ha jövő héten lenne az államfőválasztás, a biztos szavazók 28,4%-a a nemzeti-liberálisok jelöltjét választaná. Ez 3%-os emelkedést jelent júliushoz képest a PNL-nek.

Az USR népszerűsége viszont csökkent 2%-al: jelenleg 19,8%-on állnak, de még így is megelőzték a kormánypártot. Szövetségesük, a Dacian Cioloș-féle PLUS szintén vesztett a népszerűségéből (5,5%). Közös államfőjelöltjük, Dan Barna 25,3%-ot érne el jelenleg az IMAS szerint.

Negyedik helyre befutott a nagy visszatérő, Victor Ponta pártja a Pro România (8.7%), míg ötödik helyen a kormányból frissen kilépő ALDE szerepel (7,4%).

Hirdetés

Az IMAS-felmérés szerint az RMDSZ 4,6%-ot érne el, a PMP 2,9%-ot. A független vagy más pártokhoz tartozó jelölteknek a maradék 4%-on osztozhatnak.

A reprezentatív felmérés az Europa FM megrendelésére készült augusztus 5–28. között, 1010 választópolgár megkérdezésével. Ennél a mintanagyságnál a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék. 

A felmérés nem csak a pártok, a jelöltek népszerűségét is vizsgálta, eszerint:

  • Klaus Iohannis 45%-ot,
  • Dan Barna 17%-ot,
  • Victor Ponta 14%-ot,
  • Călin Popescu Tăriceanu 13%-ot, (időközben visszamondta a jelöltségét)
  • Viorica Dăncilă 8,4%-ot érhetne el ha most hétvégén lenne a választás.

Hirdetés