Németország pénzén dolgoztattak és vertek német fiatalokat Máramaros megyében

Papíron a társadalomba való visszailleszkedésüket segítették volna, valójában rabszolgasorban éltek a 12 és 18 év közötti német fiatalok.
Hirdetés

Egy Németország által finanszírozott „szociális program” álcája alatt dolgoztattak, és tartottak megalázó körülmények között, szabadságuktól és emberi méltóságuktól megfosztva 12 és 18 év közötti német fiatalokat a Máramaros megyei Felsővisón és a közelben lévő Leordina községben.

Az ügyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) kedden nyolc helyen végzett házkutatást, eddig összesen nyolc személyt gyanúsítanak bűnrészességgel, köztük a projektet kidolgozó és irányító német házaspárt.

A Projekt Maramureş nevű szociális program papíron problémás német fiatalok átnevelését és a társadalomba való visszailleszkedését segítette volna szakemberek – pedagógusok, pszichológusok – vezetésével, ehelyett azonban kemény fizikai munkát végeztettek velük a német házaspár környezetében lévő gyanúsítottak gazdaságában, vagyontárgyaikat, okmányaikat elvették, megalázták, fenyegették őket. A srácok embertelen körülmények között raboskodtak, nem ritkán esőben, fagyban tartották őket, az ügyészek szerint többen az öngyilkosság gondolatával is eljátszottak az elszenvedett lelki sérülések miatt.

A projekt, amelyet egy Nagybányán bejegyzett egyesület működtetett hivatalosan, nemcsak hogy elnyerte Németország anyagi támogatását – ezt a pénzt is elsikkasztották a gyanúsítottak – de a hazai munkaügyi minisztérium is engedélyezte a működését 2016. februárjától 2021. februárjáig.

A fiatalokat ideiglenesen a Máramaros megyei gyermekvédők vették át a  DIICOT ügyészeitől, néhányukat már sikerült azonosítani. A hatóságok most nyomoznak, hiszen az a dolguk.

Hirdetés