Illusztráció
Pénz áll a párthoz
MTímea
2019. augusztus 14. szerda, 18:19
Megnyugodhatunk, augusztusban sem aprópénz kerül a pártkasszákba. Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel?

Az Állandó Választási Hatóság időnként előáll egy-egy számmal, mi pedig időnként megdöbbenünk azon, mennyi állami támogatás jár az egyes pártoknak azért, mert úgy tesznek, mintha irányítanák ezt az országot. Csak augusztusban 20 millió lejt osztottak szét a politikai pártok között, ennek több mint a felét, 11 millió lejt a PSD kapta.

Ehhez képest a PNL 5,1 milliót, az USR 1,5 milliót, az ALDE 1,1 milliót, a PMP pedig 726 ezer 973 lejt süllyeszthetett el a pártkasszába. A legkisebb összeget a UNPR – ha valakit érdekelne, ez a Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű zsebpárt, melyet Gabriel Oprea vezet – kapta, közel 30 ezer lejt. Azaz kapta volna, ha a választási hatóság nem döntött volna úgy, hogy felfüggeszti a párt állami támogatását.

Na de mi a helyzet az RMDSZ-szel? Az RMDSZ nem pártként, hanem szövetségként határozza meg magát. Miután 2009-ben lemondott az állami párttámogatásról, azóta nemzeti kisebbségi szervezetként finanszírozzák működését az állami költségvetésből, a kormányon, illetve az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalán (DRI) keresztül. Persze így sokkal több pénzt kap, mint amennyit pártként kapna. Lássuk csak: 2018-ban 26 millió 157 ezer 480 lejjel gyarapodott a párt a szövetségi kassza, míg 2019-ben 29 millió 436 ezer 580 lej van előirányozva számukra. Maradjunk annyiban, hogy az sem kevés.  

Az Állandó Választási Hatóság egyébként egy 2016-ban módosított metodológia szerint számítja ki, hogy melyik pártnak mennyi pénzt utal. Arról korábban már részletesen beszámoltunk, hogy az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a pártok működésére fordított összeg. Míg 2018-ban 37 millió eurót költöttek erre, idén ez az összeg eléri a 85 millió eurót (azaz 400 millió lejt).

A PSD abban a kitüntetett helyzetben van, hogy 2019-ben nagyobb összeget zsebel be, mint az európai szocialisták pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Hogy mire megy el az összeg? Azt a DNA is vizsgálta a PSD esetében, miután felmerült, hogy a PSD kincstárnoka, Mircea Drăghici legalább 1,8 millió lejt nyúlt le a támogatásból, és a párt három luxusautóját is személyes célokra használta. Ráadásul ennek elkendőzésében személyesen az Állandó Választási Hatóság volt elnöke, Daniel Barbu is szerepet játszott.

comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.