Tízezer lej büntetést ér a magyar nyelvű reklám a Székelyföldön

Nem nyerte el a fogyasztóvédelem tetszését a Csíki Sör Manufaktúra magyar nyelvű nyereményakciója.
Hirdetés

Valaki feljelentette a Tiltott Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúrát, mert csak magyar nyelven jelenik meg a címkéken a legújabb nyereményjátékuk leírása. A Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, mely más hatóságokhoz hasonlóan árgus szemekkel figyeli a manufaktúra tevékenységét, nem volt rest: azonnal ellenőrzést tartott Csíkszentsimonban.

Aminek meg is lett az eredménye: egy tízezer lejes bírság.

A Tiltott Csíki Sör Facebook-oldalán is elérhető jegyzőkönyv szerint azzal indokolták a büntetést, hogy csak „idegen nyelven” – történetesen magyarul, ami korántsem idegen nyelv a Székelyföldön – tüntették fel a nyereményakció leírását, és nem fordították le románra.

„Ha nekem van egy eladó lovam, akkor miért nem hirdethetem meg magyarul, hogy van egy eladó lovam? Azért szerintem nem bírságolhat meg senki, hogy nem hirdettem meg románul is” – reagált a bírságra a Székelyhonnak a Lénárd András, a Tiltott Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft. tulajdonosa, aki azzal védekezett, hogy

minden információ nem fért rá a címkékre, de a weboldalukon a nyereményjátékról román nyelven is tájékoztatnak.

A Tiltott Csíki Sör rajongói egyébként azt tervezgetik – a hozzászólások tanúsága szerint –, hogy aprópénzt gyűjtenek a cégnek a bírság kifizetésére.

Hirdetés