Illusztráció | Fotó: gov.ro
politikai játszmák
MTímea
2019. augusztus 9. péntek, 19:24
Nem sikerült Liviu Dragnea akciója a börtönből, de ettől függetlenül úgy hírlik, szakadhat a kormánykoalíció.

A bukaresti törvényszék elutasította Liviu Dragnea óvását a június 29-én lezajlott PSD-kongresszus eredménye ellen, így nem szükséges megismételni az elnökválasztást. A döntés nem jogerős,

Dragneának még lehetősége van fellebbezni.

Dragnea a beadványában azzal érvelt, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlott le az pártelnök-választás, ugyanis a párt statútumát ugyanazon a kongresszuson változtatták meg, amelyiken elnököt is választottak. A statútum módosítását nem iktatták tehát a bukaresti törvényszéken, így az érvénytelennek számított az elnökválasztáskor. A statútum megváltoztatása összefüggésben áll a PSD teleormani szervezetével, mely Dragnea elítélése nyomán a megszűnés szélére került. A fiókszervezet felszámolása a statútum módosítását feltételezte. A kongresszuson azonban részt vettek, sőt szavaztak a teleormaniak is, ami Dragnea csavaros érvelése szerint ellentmondáshoz vezetett. A PSD volt elnöke ezzel próbálta megalapozni a Dăncilă elnökké és Fifor pártfőtitkárrá választása elleni kifogást.

A PSD vezetése ezzel megúszta az ellenük indított hadjáratot,

de nem lélegezhetnek még fel, ugyanis egy másik fronton is támadás zajlik a PSD ellen. Koalíciós partnerük, az ALDE kemény feltételekhez kötötte további támogatásukat. Azt akarják elérni, hogy a 19 fős kormány négy-négy miniszteri széke az ALDE és a Pro România nevű pártot illesse meg. Ráadásul négy fontos miniszteri széket, a szállításügyi, az oktatási, az egészségügyi és a fejlesztési tárcákat nézte ki magának a Călin Popescu Tăriceanu vezette ALDE és a Victor Ponta vezette Pro România. Ezek közül alkudna ki legalább két tárcát magának a két párt. 

Sajtóértesülések szerint Viorica Dăncilă a hétvégén ülhet tárgyalóasztalhoz a két párt vezetőjével.

 

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.