Illusztráció | Fotó: gov.ro
politikai játszmák
MTímea
2019. augusztus 9. péntek, 19:24
Nem sikerült Liviu Dragnea akciója a börtönből, de ettől függetlenül úgy hírlik, szakadhat a kormánykoalíció.

A bukaresti törvényszék elutasította Liviu Dragnea óvását a június 29-én lezajlott PSD-kongresszus eredménye ellen, így nem szükséges megismételni az elnökválasztást. A döntés nem jogerős,

Dragneának még lehetősége van fellebbezni.

Dragnea a beadványában azzal érvelt, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlott le az pártelnök-választás, ugyanis a párt statútumát ugyanazon a kongresszuson változtatták meg, amelyiken elnököt is választottak. A statútum módosítását nem iktatták tehát a bukaresti törvényszéken, így az érvénytelennek számított az elnökválasztáskor. A statútum megváltoztatása összefüggésben áll a PSD teleormani szervezetével, mely Dragnea elítélése nyomán a megszűnés szélére került. A fiókszervezet felszámolása a statútum módosítását feltételezte. A kongresszuson azonban részt vettek, sőt szavaztak a teleormaniak is, ami Dragnea csavaros érvelése szerint ellentmondáshoz vezetett. A PSD volt elnöke ezzel próbálta megalapozni a Dăncilă elnökké és Fifor pártfőtitkárrá választása elleni kifogást.

A PSD vezetése ezzel megúszta az ellenük indított hadjáratot,

de nem lélegezhetnek még fel, ugyanis egy másik fronton is támadás zajlik a PSD ellen. Koalíciós partnerük, az ALDE kemény feltételekhez kötötte további támogatásukat. Azt akarják elérni, hogy a 19 fős kormány négy-négy miniszteri széke az ALDE és a Pro România nevű pártot illesse meg. Ráadásul négy fontos miniszteri széket, a szállításügyi, az oktatási, az egészségügyi és a fejlesztési tárcákat nézte ki magának a Călin Popescu Tăriceanu vezette ALDE és a Victor Ponta vezette Pro România. Ezek közül alkudna ki legalább két tárcát magának a két párt. 

Sajtóértesülések szerint Viorica Dăncilă a hétvégén ülhet tárgyalóasztalhoz a két párt vezetőjével.

 

 

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.