Alapos megfontolás után Hargita megyei medvék sorsáról döntött a minisztérium

Két medvét kilőnek, két macicsaládot elköltöztetnek.
Hirdetés

A környezetvédelmi minisztérium végre meghozta azt a döntést, amire már hónapok óta várnak Hargita megye két településén, Csíkpálfalván és Csíkszentmártonban. A szaktárca alapos megfontolás után kiállította a szükséges engedélyt két medve kilövésére, illetve két medvecsalád elköltöztetésére.

A csíkpálfalvi medve az elmúlt hónapban számos alkalommal okozott kárt a környéken, legutóbb a  hét elején pusztított el öt juhot egy gazdaságban. A Csíkszentmártonban otthonosan mozgó medve egy lovat és több szarvasmarhát pusztított el az utóbbi időszakban. Azt igérik, hogy mindkét esetben körültekintően járnak el a helyi vadászegyesületek kilövésért felelős illetékesei, hogy a vadászok biztosak lehessenek abban, nem egy másik medvét lőnek le, hanem azt, amelyik a károkat okozta.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint a Szent Anna-tó környékén is szükség van beavatkozásra, így egy kétbocsos, illetve egy hárombocsos medve elköltöztetése is folyamatban van. Egyébként a medvék okozta károk száma az elmúlt évben nem sokat változott Hargita megyében, az év elejétől mintegy 150 vadkárról érkezett bejelentés, ezekből 120-at medvék okoztak, a többit vaddisznók, farkasok és hódok.

Hirdetés