Rátenné a kezét a pincérek borravalójára az állam

Az előző években mindig káoszba torkollott, ahányszor a jatt megadóztatásával próbálkoztak. Ezúttal összejön?
Hirdetés

Az elmúlt évek során már többször felmerült a pincérek számára hagyott borravaló legalizálása és megadóztatása Romániában, különösen amióta széles körben elterjedt a bankkártyás fizetés lehetősége a vendéglátóhelyeken is. A gyakorlat azt mutatja, hogy a vendégek a kártyás kifizetések esetén is készpénzben hagynak jattot a pincéreknek, mivel a számla értékéhez nem lehet hozzácsapni a nyugtán szereplőtől eltérő összeget, vagyis az általában 5-15 százalék között mozgó borravalót. És ez a jobbik eset, ugyanis gyakori, hogy a vendégek készpénz hiányában tanácstalanul tekintenek a számlára, és inkább nem hagynak borravalót, mintsem

macerás egyeztetéseket folytassanak le a pincérrel az alternatívákról.

Többek között ezt a problémát is megoldaná a borravaló legalizálásáról és megadóztatásáról szóló tervezet, amelyet az étterem-tulajdonosokat tömörítő szervezetek kezdeményeztek, és a pénzügyminisztérium is támogat. Az illetékesek egyetértenek abban, hogy szükség van egy ilyen tervezetre, hiszen ez az állam, a munkáltatók és a pincérek számára is hasznos lenne. Voltak már próbálkozások a bevezetésére, de többnyire elvetélt ötletnek bizonyult a jattolás megadóztatása, az alkotmánybíróság 2015-ben visszadobta az erről szóló hányaveti sürgősségi kormányrendeletet.

Persze, továbbra sem lenne kötelező a borravalóhagyás mely a szolgáltatással való elégedettség fokmérője maradhatna, arra viszont jó lenne, hogy végre felszámoljon azzal, hogy a munkáltatók különböző mondvacsinált indokkal bezsebeljék a pincéreknek hagyott jattot. Jelentősen nőhetne a kiszolgáló személyzet bére,

vonzóbbá válna a szakma a munkát keresők körében

– remélik az új szabályozástól a kezdeményezők.

Hirdetés

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a törvénytervezet kapcsán arról beszélt, hogy a borravaló megadóztatása európai gyakorlat, talán egy vagy két olyan EU-s tagország van, amelyik nem alkalmazza. A tervezettel nem sokat húznák az időt, már augusztus végéig megfogalmaznák és közvitára bocsátanák az új szabályozásokat.

Jelenleg Romániában az éttermekben és a szórakozóhelyeken a kifizetések fele bankkártyával történik, az új szabályozás lehetővé tenné, hogy a borravalót is kártyával lehessen kifizetni. Az így befolyó összeg egy részét a vállalkozások kötelesek lesznek visszajuttatni az alkalmazottak számára. A borravalókra egyébként 10 százalékos adót vetnének ki.

Hirdetés