Néhány száz román soviniszta felvonulással idézte meg Bukarestben Budapest román megszállását (VIDEÓval)

És persze lelkesen trianonoztak.
Hirdetés

Néhány száz román sovinisztának nem akadt jobb dolga egy kellemes augusztusi délutánon, mint hogy Bukarest utcáin felvonulva emlékezzen arra, hogy a román hadsereg száz évvel ezelőtt vonult be Budapestre.

A nagyszabásúnak hirdetett rendezvényt a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű civil szervezet szervezte. Ha valakinek ismerős lenne a név, akkor nem téved: az egyesület vezetőke, Mihai Tîrnoveanu volt az egyik szervezője az úzvölgyi temetőt védő magyarok elleni támadással és a temető erőszakos elfoglalásával, illetve meggyalázásával végződött román akciót, július 7-én ugyancsak ők szerveztek tüntetést Bukarestben a magyar nyelvi jogok bővítése ellen.

A vasárnapi rendezvényen néhány százan vettek részt, de ezúttal képesek voltak kontrollálni magukat, és semmit se támadtak vagy gyaláztak meg: a résztvevők egy része népviseletben, mások koraebli egyenruhákban, román zászlókkal masíroztak. 

Azért igyekeztek kitenni magukért: egyik molinójukon „A Trianon felé vezető út Budapesten át vezet” felirat volt olvasható.

A résztvevők megkoszorúzták az első világháborús román diadalívet, majd a kormány székháza elé vonultak.

Hirdetés

Tîrnoveanu korábban azt mondta, hogy a mostani megmozdulásra meghívták a román védelmi minisztérium és Magyarország bukaresti nagykövetségének képviselőit is. Az egyesület vezetője úgy vélte: az általa rendezett felvonulás kiváló alkalom lehet arra, hogy a nagykövet kifejezze a magyar nép háláját és tisztelegjen azon román hősök emléke előtt, akik életüket áldozták 1919-ben azért, hogy „felszabadítsák” Magyarországot a bolsevik uralom alól.

Csak emlékeztetőül: a „felszabadítás” során a megszállt magyar területeket a román hadsereg módszeresen kifosztotta, úgyhogy semmivel sem voltak jobbak a kommunistáknál.

Hirdetés