Tényleg jobb a bolgár, mint a román tengerparton?

A szolgáltatások minősége miatt a román turisták inkább választják Bulgáriát, mint a hazai partszakaszokat, ha a Fekete-tengerre vágynak.
Hirdetés

Tombol a nyár, és vele együtt tombol a főszezon is a Fekete-tenger partjain. Nem lehetne tehát ennél aktuálisabb a kérdés, hogy miért részesítik előnyben a román turisták Bulgária tengerparti üdülőtelepeit a Fekete-tenger hazai szakaszaival szemben. A válasz röviden: azért,

mert minőségibb szolgáltatást kapnak ott, mint idehaza.

A hosszabb válasz némileg árnyalja a képet, ugyanis nem minden esetben jobb a szolgáltatás a szomszédoknál, de még így is jobban megéri ott elkölteni a nyaralásra szánt pénzt, mert modernebb és igényesebb környezetben tehetik, mint itthon.

A bolgár turisztikai minisztérium adatai szerint 2018-ben a legtöbb turista Romániából érkezett Bulgáriába, szám szerint 1 millió 377 ezer. A trend idén sem változott, bár a vakációs üdülőjegyek miatt a romániai üdülőtelepek nem érzik annyira a bevételkiesést, mert így is megteltek a szállásadó helyek. A szakértők szerint a bolgár tengerpart elsősorban a teljes ellátás (all inclusive) népszerűsége miatt vonzóbb,

ott ugyanis hamarabb terjedt el a korlátlan étel- és italfogyasztást biztosító ellátási mód, mint Romániában.

A legnépszerűbb bolgár üdülőtelepek: a nemzetközi turizmus kiszolgálására szolgáló Napospart és az Aranyhomok, illetve Albena, Balcsik és Burgasz. A 300 kilométeres bolgár tengerpart azért is kedveltebb, mint a Fekete-tenger romániai szakasza, mert a domborzati adottsága miatt látványosabb.

Két személy 800 és 1000 euró közötti összegért 6-7 éjszakát tölthet Bulgáriában, öt csillagos szállodában, teljes ellátással. Romániában öt éjszaka egy dupla ágyas szobában, Neptun-Olimp közelében 3650 lej (kb. 770 euró). Árban tehát nincs olyan nagy különbség, de a szolgáltatások minőségében annál inkább. A román tengerparton ész nélkül építették be a partokat, a zöldövezetek el vannak hanyagolva, nehézkes a parkolás, és nagyon sok a kommunizmusban épült, régi típusú szálloda, melyeknek gyakran még saját medencéjük sincs. Bulgáriában tényleges privatizáció ment végbe a 90-es években, így

több a modern építésű szálloda, és jelentősen több a saját úszómedence is.

Hirdetés

Az Adevărul cikkéből kiderül, hogy bár azok, akik ötcsillagos szállodákat választották, elégedetten térnek haza Bulgáriából, ez koránt sem mondható el azokról, akik az alacsonyabb besorolású bolgár szállodákban nyaraltak. Ezek kapcsán ugyanis komoly hiányosságokról számolnak be a román turisták. Aki tehát Bulgáriába utazna, az inkább válassza a drágább, de garantált minőséget biztosító ötcsillagos szállodákat.

És ön nyaralt már Bulgáriában? Milyen tapasztalatokkal tért haza? Írja le hozzászólásban, hogy mások is okuljanak belőle!

Hirdetés