Újabb csavar az úzvölgyi botrányban: magyar állampolgár volt öt románnak tekintett katona

Tusványoson mutatta a be a bizonyítékokat a magyar hadtörténeti múzeum parancsnoka.
Hirdetés

És hol van még a vége? Egy szerdai, tusványosi pódiumbeszélgetésen derültek ki újabb fejlemények az úzvölgyi temetővita kapcsán: Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka bizonyítékokat mutatott be arról, hogy a román hatóságok által románnak tekintett 11 katona közül öt magyar állampolgár volt.

Ugyancsak Tusványoson derült ki, hogy a Hargita megyei önkormányzat 10 000 főt megmozgató tüntetést szervezne augusztus 25-én vagy 26-án az úzvölgyi temetőgyalázás ellen. 

Az MTI tájékoztatása szerint a múzeum képviselői ki is osztották az öt magyar katona – Grimm Mihály, Harcsik Mihály, Kuzma György, Mordaninecz György és Román Mihály – halálát nyilvántartásba vevő korabeli anyakönyvi bejegyzések fénymásolatát.  

A román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emlékének Országos Hivatala(ONCE) korábban közzétett összegzése szerint 11 román katona nyugszik az úzvölgyi katonatemetőben, és mind Csíkszentmárton, mind pedig Dormánfalva önkormányzata az ONCE jóváhagyása nélkül alakította át a temetőt.

Ma egyébként arról is írtunk, hogy Bákó megye prefektusának esze ágában sem volt elindítani Dormánfalva polgármesteri hivatala ellen azokat a közigazgatási pereket, amelyeket az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos törvénytelennek vélt intézkedései miatt helyezett kilátásba. 

Hirdetés