Mutatjuk, hova repülnek a legtöbben a romániai repterekről. Megtalálja a kakukktojást?

Elkészült a legnépszerűbb úti célok listája. Meglepetés is van.
Hirdetés

Három európai ország vonzza leginkább a romániai repterek utasait, derül ki az Európai Bizottság 2017-es adataiból. A rangsor szerint a kolozsvári, temesvári és bukaresti nemzetközi repülőterekről Nagy-Britanniába, Hollandiába és Spanyolországba repülnek a legtöbben.

Az első és harmadik helyezést értjük is, lévén, hogy úgy Angliában, mind Spanyolországban jelentős számú román munkavállaló él, a második helyre befutott Hollandia előkelő helyezése kicsit nehezebben fér a fejünkbe. Nem gondolhatunk másra, minthogy

az amszterdami coffeeshopok kínálata, a szabadon fogyasztható könnyűdrogok vonzzák ennyire a román turistákat.

Csak ezzel magyarázhatjuk, hogy London után a holland főváros a legnépszerűbb úti cél. Ezt Madrid, München és Milánó követi a listán – utóbbi kettőn szintén nem lepődünk meg, Németországban és Olaszországban is jelentős román közösség él.

Az Európai Bizottság statisztikájában más érdekességek is vannak. Kiderül belőle, hogy alig tíz év alatt 30 százalékkal nőtt a román repterek forgalma, és az utasok közel fele – 47 százalék – uniós célállomás mellett dönt. 36 százalék repül Unión kívüli térségbe, és

csak 17 százalék választja a belföldi utakat.

Románia egyébként uniós szinten éllovas a reptéri forgalom növekedése terén, 2008 óta 123 százalékkal (!) nőtt az utasok száma. Igaz, ha a kivándoroltak, külföldön munkát vállalók nagy számára gondolunk, ezzel nincs amiért büszkélkedni.

Hirdetés