Győzött a civil kurázsi, máris haptákba álltak a szemellenzős kolozsvári hatóságok

Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
Hirdetés

Ezért szeretjük Kolozsvárt (és nem csak): össze tud állni pár lelkes fiatal, szóvá tesz egy-két nemszeretem dolgot, és ennek hatására már a hatóságok is képesek megmozdulni.

Pár napja írtunk arról, hogy a Someș Deliveryt szervező civilek petíciót tettek közzé, miután a Szamos-part kihasználását népszerűsítő rendezvényen kiderült: a folyó Szászfenes és Kolozsvár közötti szakasza valóságos szemétdomb.

Több száz méteren keresztül összeérnek a hulladékhalmok,

miután az ott lakók a kuka helyett a kert végébe dobják a szemetet. Ilyet még csak Nepálban, Indiában látni.

Nos, a petíciót még csak 2500-an írták alá, de a megszólított hatóságok máris kénytelenek voltak lépni, miután évekig nem tettek semmi az áldatlan állapotok ellen. Most

75 ezer lejre bírságolták a szászfenesi önkormányzatot,

amelynek terültén az illegális szemétdombok virítanak. A vízügyi igazgatóság ugyanakkor megpróbálja tisztára mosni a szennyesét: felhívja a figyelmet, hogy rendszeresen ellenőrzi a folyóparti állapotokat és többször is figyelmeztette a fenesieket a problémára. Mely „az ott lakók tudatlansága” miatt állandó.

Hirdetés

Viselkedésbeli változásra van szükség, jelenti ki a szakhatóság, tájékoztatni kell a lakosságot a folyópart szennyezésének veszélyeiről. Amiben a véleményformálók, zöldek, sajtó nyújta nagy segítséget, írják békülékenyen, és ezúttal meg is köszönik. Jogosan.

A civilek vészharangkongatása a Kolozs megyei prefektushoz is elért, Ioan Aurel Cherecheș csütörtökön összehívta az illetékes intézményeket, hogy közösen dolgozzanak ki egy akciótervet a Szamos-part megtisztítására, tisztántartására.

Hirdetés