Brutális kártérítés kifizetésére köteleztek egy szarvashibát vétő orvosházaspárt

Jókora összeget ítéltek meg a felperesnek.
Hirdetés

Lesz mit fizetnie annak a háziorvosként tevékenykedő, jászvásári (Iaşi) orvosházaspárnak, amelynek tagjai majdnem a halálát okozták egy reumás ízületi gyulladásban szenvedő nőnek.

Az illetékes bíróság ugyanis most úgy döntött, 70 ezer eurós kártérítést kötelesek fizetni egy nőnek, aki még 2014-ben fordult hozzájuk ízületi fájdalmak miatt.

Beutalták kivizsgálásra, ahol megállapították, hogy reumás ízületi gyulladásban szenved, amire a Metotrexat nevű gyógyszert javasolta a szakorvos, azzal a megjegyzéssel, hogy heti két tablettát kell bevennie belőle.

A nő el is ment a háziorvoshoz, akinek elkalandozhatott a figyelme, ugyanis a vényre, amelyet a nőnek írt, már napi két gyógyszert írt fel.

A páciens elment a gyógyszertárba, ahol a gyógyszerész sem fogott gyanút, pedig – mivel nem is volt raktáron a háziorvos által felírt mennyiség – még rendelnie is kellett a gyógyszerből.

Hirdetés

Az eredmény a várható volt: miután öt napon át napi két gyógyszert vett be abból a készítményből, amelyből heti kettőt kellett volna, rosszul lett, és kórházba kellett szállítani.

Miután kiengedték, beperelte az orvosokat, akiket most alapfokon jókora kártérítés megfizetésére kötelezett a bíróság. Az ítélet ugyanakkor még nem jogerős, de jó esély van rá, hogy a végső ítélet is a félrekezelt betegnek kedvez majd.

Az orvosokat ráadásul az orvosi kamara is megrovásban részesítette. Bár vélhetően nem emiatt aggódnak a legjobban.

Hirdetés