A pszichológus szúrhatta el a gyerekét agyonverő kolozsvári nő ügyét

Alkalmasnak ítélte a mentális beteg asszonyt a gyereknevelésre.
Hirdetés

Súlyos mentális betegségben szenved az a kolozsvári nő, aki a héten addig verte gyerekét, míg az belehalt. Bár az asszony rendszeresen bántalmazta, súlyos testi sértésnek vetette alá gyerekeit, az ügyével foglalkozó pszichológus alkalmasnak ítélte a gyereknevelésre, sőt, úgy vélte, a kicsik javára válik, ha visszahelyezik őket a családba.

A szörnyű tényeket a Kolozs megyei önkormányzat fedte fel, miután kivizsgálást rendelt el a gyermekvédelmi igazgatóságnál és a nép ügyvédjénél is jelentette az esetet. A gyermekvédelmisek ugyanis tavaly 9 alkalommal szálltak ki a Mărăști negyedi lakásba, több esetben feljelentés miatt. Az asszonyról köztudott volt, hogy testi fenyítésnek, fizikai agressziónak veti alá csemetéit, a szakemberek mégsem tettek semmit.

A Kolozs megyei önkormányzat szerint az, hogy ügye ilyen szörnyű tragédiához vezetett, a rendszer hiányosságai mellett a nem világos romániai törvényekkel, túlzott bürokráciával magyarázható, valamint azzal, hogy a szakemberek felszínesen kezelték az esetet.

Sőt, teszik hozzá, a hatóság nem először kezel felszínesen egy súlyos esetet, „papírokat elemez, nem gyerekeket”. Alin Tișéék azt állítják, 2017-ben épp emiatt kellett meneszteni az intézmény igazgatóját, ez azonban megfellebbezte a döntést, és pereskedik.

A 9 éves kolozsvári gyerek holtestét vasárnapra virradóra találták meg, a vizsgálatok szerint erőszakos halála volt, addig verték, amíg belehalt. A gyilkossággal az édesanyját gyanúsítják, akit letartóztattak. A másik két – 9 és 12 éves – gyerek nevelőotthonba került. Korábban is gondozták már őket nevelőszülők, amíg az illetékes pszichológus vissza nem ítélte őket a családnak.

Hirdetés