Kusturica-filmbe illő módon ünnepelték meg a jelenlegi Románia első villamosát (VIDEÓval)

Balkáni módon éltették a civilizációt Temesváron.
Hirdetés

Síppal, dobbal, nádihegedűvel ünnepelt hétfőn Temesvár. A bánsági város nagy népünnepély színhelye volt, az apropót az adta, hogy 150 éve vezették be a településen a közszállítást, a lóvasutat, azaz lovak vontatta kocsit. Ez volt egyben az első közszállítási jármű a mai Románia területén.

Igaz, ez még az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1869-ben történt, és nem kis civilizációs bravúrnak minősült. De attól még a hétfői ünnepség kifejezetten balkánira sikeredett. A parádé főszereplője természetesen Nicolae Robu polgármester volt, aki az alkalomból előszedette a depóból az első, lovak vontatta kocsit és főhelyen díszelgett rajta.

Az akció kicsit a Kusturica-filmek hangulatára emlékeztetett, főleg, hogy a lovakat fúvószenekar vezette fel, majd egy régi villamos követte, de volt konfettieső és a szokásos dicshimnuszok sem maradhattak el. Robu megígérte, hogy a városvezetés ugyanolyan nyitott lesz a fejlődésre, mint annak idején elődei voltak.

Majd mosolyogva lovaskocsizott végig a városon, megsimogatta a lovakat, lekezelt a csodát látni kijött lakosokkal, sőt, a szimpatizánsaival még fotózkodott is. És ezzel a csinnadratta nem ért véget, ugyanis, ahogy az ilyen népünnepélyeken lenni szokott, este ingyenes szabadtéri koncertekkel folytatódott az ünnep.

Temesváron egyébként nemcsak a lóvasutat vezették be 1869-ben, ekkor indult el a teherszállítás is a Béga-csatornán. A lovak által vontatott kocsikat 1899-ben villamosokkal helyettesítették, majd szintén úttörő módon már a második világháború idején, 1942-ben felavatták az első trolivonalat.

Hirdetés

 

 

Hirdetés