Fotó: Luptam pentru Romania/Facebook
sorsok
gycsaba
2019. június 22. szombat, 11:02
Országos botrány lett az örökbefogadási ügyből.

Túlzás nélkül országos botrányt kavart az a megrázó videofelvétel, melyen az látható, amint egy ügyész rohamrendőrök kíséretében erőszakosan kivonszol egy 8 éves kislányt nevelőszülei otthonából, hogy átadja egy amerikai családnak, amely örökbe fogadta a gyermeket.

Az eset a Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen történt, pénteken.

A felvételen a kislány nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki hét éven át nevelte.

A Mehedinţi megyei gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) korábban panasszal fordult Baia de Aramă város ügyészségéhez, jelezve, hogy a nevelőanya több alkalommal is megtagadta átadni a gyereket örökbefogadó szüleinek, bár az örökbefogadás jogerőssé vált.

Emiatt a DGASPC állítólag szerződést bontott a nővel, megvonta tőle a hivatásos nevelőszülői minőséget, így a nő törvénytelenül tartotta magánál a kiskorút.

Ráadásul a gyereket, mit kiderült, korábban alultápláltság miatt többször is kórházba kellett szállítani. Az eljáró ügyész, Maria Piţurcă házkutatási paranccsal ment ki a nevelőszülők házához, aki azt állítja, a nevelőszülők állítólag bebeszélték a gyereknek, hogy erőszakkal külföldre viszik majd, ahol bántani fogják, valószínűleg ezért ellenkezett.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész péntek este bejelentette, vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán, többek közt arra kíváncsiak, hogy pénteki házkutatás szabályosan zajlott-e. Viorica Dăncilă miniszterelnök az ügy kapcsán azt mondta, felkérte a belügyminisztert is, hogy vizsgáltassa ki a történteket. A kislány jelenleg az őt örökbe fogadó családnál van, ügyvédjük szerint megnyugodott és jól van. 

comments powered by Disqus
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.