Nem áll le az „okosodással” Kolozsvár: az okospadok után megérkeztek az okoskukák

Persze, ebben is megelőzte Bukarestet a kincses város.
Hirdetés

Pár évvel ezelőtt olvastuk valahol, már feltalálták az olyan kukákat, amelyek helyettünk eldöntik, hogy a bedobott szemét újrahasznosítható vagy sem, és ennek függvényében szétválogatják a hulladékot. A mesterséges intelligencián alapuló szemetes ötlete akkor még utópiának tűnt, de egyre kevésbé az. 

A Kolozsváron elhelyezett utcai okoskukák még távol állnak az okosság ezen szintjétől, de már tudnak „kommunikálni” a hulladékkezelő vállalattal: jelzik nekik a telítettség szintjét. A város legforgalmasabb pontjain elhelyezett szemetesek napenergiával működnek, szenzoraik egy digitális eszközre csatlakozva mutatják az illetékeseknek, hogy mikorra kell ütemezni a szemét elvitelét. Külön-külön konténer áll rendelkezésre a műanyag- és a papírhulladék számára. A bedobott szemetet az eszköz összepréseli, ezért ajánlott a kupakot eltávolítani a PET-palackokról. Mindegyik okoskukán van egy nyílás a cigicsikkek számára is.

Személyesen Emil Boc polgármester mutatta be, hogyan működnek a kukák:  

Hirdetés

A Musai-Muszáj akciócsoport jogos kérdése az új kukák kapcsán: hol a magyar felirat? Miközben a magyar nyelvhasználatért pereskedni kell, a városvezetés előszerettel használ angol nyelvű feliratokat. 

Hirdetés