Napi ciki: eltöketlenkedte a nyugdíjemelést a PSD

Egyszerre szúrt ki magával és választóival is a kormányzópárt, a legkonkrétabb ígéreteit sem tudja betartani.
Hirdetés

Míg Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormányátalakítás különböző formáit lebegteti a hírtelevíziókban, addig párttársai elfelejtenek bemenni a szenátusba, hogy megszavazzák a PSD egyik legkonkrétabb ígéretét, a nyugdíjpont értékét szeptembertől megemelő törvényt. Az emelést 2016 óta ígéri a PSD.

A blamázst egyetlen szavazat hiánya okozta: a 135 tagú felsőházban 68 igen szavazat szükséges a sarkalatos törvények elfogadásához, a nyugdíjtörvényt pedig 67-en (a News.ro szerint 65-en) szavazták meg, 22-en tartózkodtak. A PSD-nek 69 szenátora van, koalíciós társának, az ALDE-nak 12, azaz bőven tudták volna biztosítani a törvény elfogadását, ha befáradtak volna az ülésre.

A kormányfő először megpróbálta elkenni a dolgot azzal, 

hogy konzultálnia kell a pártkollégáival, mert lehet, hogy igazoltan hiányoztak, majd rákente az egészet az ellenzékre, hogy rosszindulatból nem támogatták a törvényt. Végül megígérte, hogy a képviselőházban pártja mindenképp megszavazza a törvényt, egyébként is az a döntő ház a kérdésben, de azt nem tudta megmondani, ott mikor kerül napirendre, ehhez egyeztetnie kell a frissen választott házelnökkel. Ha pedig hamarabb beüt a parlamenti vakáció, még mindig mindenre ott van a sürgősségi kormányrendelet eszköze.

A törvény másodjára bolyong a parlamenti procedúrák ösvényein, márciusban ugyanis az alkotmánybíróság a PNL és az USR jelzése után az alkotmánnyal ellentétesnek találta egyes részeit, például a nyugdíjhoz való jog ahhoz kötését, hogy az alkalmazó cég befizette-e az alkalmazott nyugdíjhozzájárulását a társadalombiztosítási alapba.

De nemcsak a szavazótáborának tetemes részét kitevő nyugdíjasokkal szúrt ki a PSD: 

a párt sorra mondja vissza az ígéreteit. 

Múlt pénteken a szállításügyi miniszter volt kénytelen mérsékelni az elvárásokat az idén átadandó autópályák hossza iránt, az országos útügy elnökének 180 km-es ígérete a miniszter szerint is túlzás.

Hirdetés

Viorica Dăncilă pedig tegnap ki is mondta, hogy a regionális kórházak építésének annyi, az egész projektet áttolják az Európai Unió következő, 2020-ban induló költségvetési ciklusára. (Vagyis a PSD 2016-os választási ígéretét 2020 utánra, amikor a jelen állás szerint már nem a PSD fog kormányozni.) A kormányfő azzal indokolta, hogy ebben a ciklusban az EU csak a dokumentációra elégséges pénzt biztosította.

Holott márciusban a román EU-biztos, Corina Creţu könyörgött Bukarestnek, hogy hangolja össze a pályázási, szervezési, dokumentációs és építési folyamatokat, mert fejlesztési pénzekért felelős biztosként ő ki tudja lobbizni, hogy az EB még a 2014-2020-as ciklus alapjaiból biztosítsa az építéshez szükséges összeget.

 

Hirdetés