Viorica Dăncilă asszonyról. Megint. Sajnos, nem utoljára

Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Contributors oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

A Marius Tucă Show című – az útmutató világítótoronyként használt elmaradhatatlan Ion Cristoiuval megfűszerezett – újramelegített csorbával a képernyőkre visszatérő oltyán szaki, de a pészédés (PSD = Szociáldemokrata Párt – a szerk.) propaganda érdekében az Antena3-tól a TVR-hez áthelyezett Ionuţ Cristache is nagy engedékenységgel fogadta Viorica Vasilica Dăncilă asszony dívai rangra emelt háziasszonyi vallomásait.

Szinte-szinte könnybe lábadt a szemünk,

amikor egy szerencsétlen videlei középiskola hajdani műszaki tanárnője – akit a párt pénzügyeihez történt jelentős hozzájárulásai, de a szinte nullával egyenlő képességeinek is köszönhetően emelt Liviu Nicolae Dragnea Románia miniszterelnöki tisztségébe – megosztotta velünk, hogy miként talált önmagára azután, hogy Pygmalionja börtönbe került. De a két műsorvezető közül egyik sem ugrott, mint akit a bolha csípett meg, amikor a hölgy, akit a politológusok ma Nyikita Szergejevics Hruscsovhoz hasonlítanak nemcsak azért, mert egy megreformálhatatlan dolog megreformálójának szerepében tetszeleg, hanem azért is, mert ugyancsak emlékeztet az 1953 márciusáig Sztálin tapsoncaként és szolgájaként viselkedő kremli vezetőre, szóval ez a hölgy bevallotta, hogy munkaköri leírása, a kormány működését szabályozó jogszabályok és a politikai normalitás minden elve ellenére

a legkisebb szerepe sem volt a 2019-es állami költségvetés kidolgozásában.

Márpedig az állami költségvetés egy olyan tervezet nyomán válik a parlament által megszavazott és az elnök által kihirdetett törvénnyé, mely annak a kormánynak a beleegyezésével és fejlécével rendelkezik, melynek vezetője jelen esetben nem más, mint Viorica Vasilica Dăncilă asszony.

Egy ilyen súlyos vallomás után, mely a hozzá nem értését is, az alkalmatlanságát is, a közömbösségét is, az ostobaságát is, a feltörekvési vágyát is, továbbá a felelősségérzet, de a gerincoszlop totális hiányát is bizonyítja, Viorica Vasilica Dăncilă asszonynak golyóstollat kellett volna ragadnia és a tévénézők előtt kellett volna megírnia a lemondását és aztán szépen vehette volna a nyúlcipőt, egészen hazáig, Videléig. És nekiállhatott volna csorbákat, piláfot és pörköltet készíteni. Mert ezekhez talán ért. De nem, szó sincs róla, Dăncilă asszony továbbra is terveket készítget, pártelnöki tisztségről álmodozik, arról beszél, hogy

miért nem válthatja le Carmen Dan asszonyt a belügyminiszteri tisztségből,

Hirdetés

aki közös ifjúkorukban egy nagyon szép fajta kötényt kölcsönzött neki és most semmibe veszi egész Romániát. Arról a hölgyről van szó, aki felelős minden rosszért, ami 2018. augusztus 10-én történt. Másnap pedig ugyanez az önmagára talált Viorica Vasilica nevű ténsasszony alig-alig képes kinyögni bármit, amivel egy kicsit is megcibálná, akár csak a látszat kedvéért a matuzsálemi, felelőtlen, arcátlan, szekusiszta-kommunista külügyminiszter, Teodor Meleşcanu kajla füleit. Aki Plahotniuc oldalára állt és szembehelyezkedett az AEÁ-val és az EU-val a moldovai aggasztó helyzettel kapcsolatos diplomáciai szempontból amatőr nyilatkozatával.

Nem foglalkoztam volna egyetlen hét alatt harmadszor is a jelentéktelen hölggyel, akit Viorica Vasilica Dăncilának hívnak, ha nem tartanék attól, hogy a fentnevezett, a Cex-et (a PSD Végrehajtó Bizottsága – a szerk.) a szexszel összetévesztő hölgyemény, de Dan asszony, Meleşcanu úr és

a jelen pillanatban magát „Románia kormányának” nevező dilettáns csapatot alkotó más hasonló alakok továbbra is hatalmon fognak maradni.

Az ellenzék bizalmatlansági indítványra készül, de még ő sem hisz a sikerességében. Sőt, szemmel láthatóan nem is szeretné elfogadtatni. A legkevésbé sem törődik azzal a reménnyel, melyet a május 26-a folyamán a szavazáson masszívan megjelent románok fektettek az ellenzékbe.

Hirdetés