Kelemen Hunor megnevezte az úzvölgyi botrány értelmi szerzőjét

És fikarcnyit sem bízik az állami hatóságokban, mert június 6-án sem tudták megvédeni a katonatemetőt.
Hirdetés

Az államosítás nem megoldás az úzvölgyi katonatemető helyzetére, mivel az állam intézményei nem akarták vagy nem tudták elejét venni a június 6-i incidenseknek, és a Hargita és Bákó megye közötti évtizedes határvitát sem rendezték – nyilatkozta hétfőn a Mediafaxnak Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke arra a hírre, hogy a védelmi minisztérium saját kezelésébe venné az úzvölgyi temetőt.

Az RMDSZ álláspontja továbbra is az, hogy a temető eredeti és törvényes állapotát kell visszaállítani, és olyan párbeszédet kell kezdeményezni, amelybe bevonják a magyarországi honvédelmi minisztériumot is, ahogy az a katonasírok gondozását szabályozó kétoldalú egyezményben áll.

Az, hogy a hatóságok hagyták elfajulni a temetőbotrányt, bizalmatlanságot eredményezett, kételyt abban, hogy a román állam intézményei konszenzusos megoldás megtalálásában lennének érdekeltek, mondta Kelemen, aki szerint ilyen megoldás lehetne a temető mellett vagy azzal szemben parcellát kialakítani a román katonák emlékére. „Van hely egymás mellett, nem egymás hegyén-hátán” – utalt arra, hogy a temetőt önkényesen átalakító Dormánfalva önkormányzata a román katonáknak szánt betonkeresztek egy részét magyar katonák még meg nem jelölt sírjaira állította. 

Ha az úzvölgyi katonatemető kezelését átveszi a román védelmi minisztérium, akkor az összes katonatemetőjét át kellene vegye, de Kelemen szerint erre nincs is kapacitása, ráadásul azt a temetőt a csíkszentmártoni önkormányzat nagyon jól rendben tartotta az évek során.

Mi több, Kelemen nem biztos abban, hogy a védelmi minisztérium nem alakítja át még brutálisabban az úzvölgyi temetőt, miután magas beosztású hivatalnokként került 2014-ben a minisztériumba az a Codrin Munteanu, aki korábban Kovászna megye prefektusa volt (és ilyenként nem volt kifejezetten barátságos a magyar vezetésű önkormányzatokkal).

Hirdetés

Sőt, egyenesen Codrin Munteanut tartja az úzvölgyi temetőnél történtek (nem csak) értelmi szerzőjének.

A védelmi minisztérium memorandumot készít elő, amelyben kéri a kormányt, hogy átvehesse az úzvölgyi katonatemető kezelését, nyilatkozta a Mediafaxnak Gabriel Leș tárcavezető. A felügyelet átvételének célja a temető nemzetközi jellegének megtartása, mondta a miniszter. A kormány további megfontolások és minden érintett fél megkérdezése után dönt a kérdésben, az átvétel legtöbb 30 napot vesz igénybe.

 

Hirdetés