Állattetemek százait és rengeteg szemetet sodor alsó folyásán a Duna

Galacon siralmas a helyzet.
Hirdetés

Elképesztő mennyiségű szemetet sodort partra a Duna Galac térségében. Az árvizek miatt a medrükből kilépett patakok és folyók, főleg a Moldvát átszelő Szeret a háztartási szemeten kívül rengeteg műanyagot, PET-palackot, faágat és egyéb limlomot sodortak magukkal a lakott területekről, hogy aztán a Duna egybefüggő szemétszigetekké gyűjtse össze a hulladékot. 

Ami igazán riasztó, hogy elpusztult állatok százai, vagy akár ezrei is úsznak a Duna-delta felé a folyam alsó szakaszán. Helyszíni beszámolók szerint a katasztrófaelhárítás csoportjai kutya-, disznó-, kecske- és juhtetemeket halásztak ki a vízből. Ezek nem feltétlenül az árvizekben elpusztult állatok – nem szokatlan jelenség Romániában, hogy a kimúlt háziállatok tetemét egyszerűen kidobják a szemétdombra.

Galac környékén meglehetősen súlyos a helyzet, az árvizek miatt több településen ihatatlanná vált a kutak vize és járványveszély is van, mivel az ár kimosta a pöcegödrök tartalmát, ami a kerteket, zöldségeseket is elöntötte. Az egészségügyi hatóságok fertőtlenítőszereket és gyógyszereket osztanak a lakosságnak, több helyen tetanusz-ellenes oltást is kapnak az emberek.

A Ştiri de Galaţi videóján jól látszik, ahogy az állattetemeket kiemelik a vízből (a videó sajnos beágyazhatatlan, kattintani kell érte ide).

Hirdetés