Letakartatta a magyar feliratot Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján a kormányőrség

Romániában vagyunk – üzente a SPP.
Hirdetés

A Vatikánt is felülírta a román kormányőrség (SPP) Ferenc pápa romániai látogatásán. A pápa biztonságáért felelős állami szerv nehezményezte ugyanis, hogy magyar felirat is szerepel Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján, így letakartatta azt – írta a Krónika.

A lap a szervezőktől értesült, hogy a román állami hatóságok nyelvi-etnikai szempontból cenzúrázták a szentatya miseruháját, Sabău-Trifu Cristina szatmárnémeti egyházművész munkáját. Ezen a romániai pápalátogatás mottója: Járjunk együtt!, illetve a pápalátogatás időpontja szerepelt magyarul, ez verte ki a biztosítékot a SPP-seknél.

Akik Urbán Eriken, a csíksomlyói kegytemplom igazgatóján kérték számon a magyar feliratot, megkérdezve: nem tudja, hogy ez Románia? A SPP-sek elrendelték a felirat letakarását – a logó alsó részére újabb sáv szövetdarabot varrtak – és ennek szükségességéről a Vatikánt is meggyőzték.

A csíksomlyói szervezők szerint a biztonsági szervek más módon is akadályozták a pápalátogatás menetét: „megtizedelték” a biztonsági szempontból kiemelt sárga szektorba beengedett önkénteseket, sőt, a liturgikusokat is nehezen engedték közel a Hármashalom-oltárhoz.

Hirdetés

A résztvevőkre vonatkozó biztonsági előírásokat már kevésbé vették komolyan, így a biztonsági zónába nem regisztrált hívek is bekerülhettek.

További részletek a Krónikán.

Hirdetés