Nem kell kifizetni a magyar jelképek miatt kirótt büntetést Székelyudvarhelyen

Ilyen is van: a bíróság nem a prefektusnak, hanem az önkormányzatnak adott igazat a március 15-i piros-fehér-zöld színkombinációért.
Hirdetés

Az utóbbi pár évben a székelyföldi prefektusok (is) sportot űztek abból, hogy megbüntessék azokat a polgármestereket, akik vették a bátorságot, és a magyar nemzeti ünnep alkalmából piros-fehér-zöldbe öltöztették a várost. A székelyföldi elöljárók rendszerint nem fizették ki a büntetést, és bíróságra bízták a büntetés jogosságának megállapítását.

Így tett Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is, aki a Facebookon újságolta el, hogy a Hargita Megyei Bíróság honlapján megtekinthető jogerős bírósági végzés szerint érvénytelen a 2018. március 15-i  városdíszítés miatt kapott büntetés. Az ügyet először a székelyudvarhelyi bíróságon tárgyalták, majd a fellebbezés után került a megyei törvényszékre, ahol jogerős ítéletben adtak igazat Gálfinak, és állapították meg, hogy a szalagok és a kokárdák nem minősülnek semmilyen ország nemzeti zászlójának.

Gálfi egyébként 5000 lejes bírságot kapott a magyar jelképek miatt, akárcsak Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy elöljárója. A bíróságok nem hoztak következetes ítéletet a három különböző esetben: Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármestere első fokon elvesztette, Sepsiszentgyörgy polgármestere első fokon megnyerte a pert. Mivel 2019-ben ismételten kifüggesztették a nemzeti jelképeket, minden kezdődhetett elölről.

Hirdetés