Voks populi
béel
2019. május 26. vasárnap, 15:46
Jókora sorok alakultak ki.
Nagyon öntudatos polgárként viselkednek a vasárnap zajló európai parlamenti választáson a külföldön élő román állampolgárok: Európa-szerte jókora sorok kígyóznak a román külképviseletek előtt.
 
A müncheni és a stuttgarti konzulátus előtt már a reggel hét órás nyitáskor sokan várakoztak, előbbi helyszínen mintegy 200 fő, utóbbin viszont közel kétezer ember várakozott.
 
Rómában, Milánóban és Torinóban is ugyanez volt a helyzet, az olasz fővárosban még az eső sem tántorította el a szavazni akarókat.
 
Brüsszelben is a nagykövetség előtti járdára ért ki a sor vége az udvarról, de Dublinban, Bécsben, Madridban és Londonban is jókora sorok kígyóztak. Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke neki is ment Teodor Meleşcanu külügyminiszternek, és bejelentette: feljelentik, mert szerintük szándékosan hoztak létre kevesebb külföldi szavazókört, hogy a zömmel kormányellenes érzelmű külföldön élő románok közül minél kevesebben tudjanak szavazni.
 
Mint ismeretes, jelenleg mintegy négymillió román állampolgár él külföldön.
 
Egyébként az országban is sokan mentek el szavazni, a részvételi arány már egy órakor elérte a 20 százalékot, míg öt éve még délután négykor is csak 18 százalékos volt. 
comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.