Akcióba lépett a rendőrség az úzvölgyi román keresztekre húzott szemeteszsákok miatt

Vizsgálat indult az ismeretlen civilek ellen. Liviu Dragnea nyugalomra int.
Hirdetés

Ha eddig nem volt eléggé szövevényes az úzvölgyi katonatemetőbe beejtőernyőzött román síremlékek ügye, most az lett. A Bákó megyei rendőrség bejelentette: hivatalból vizsgálatot indított ismeretlen tettesek ellen, miután csütörtökön este műanyag szemeteszsákba csomagolták az 52 román betonkeresztet.

Azt, hogy pontosan mi a vád az elkövetőek ellen, Cătălina Creţu rendőrségi sajtószóvivő sem tudta megmondani. Ezt azután állapítják meg, ha már lezárult a vizsgálat (!). Helyi források szerint az úzvölgyi magyar kezdeményezőbizottság tagjai

péntekre virradóra is őrködtek a sírkertben, hogy ne történhessen újabb incidens.

Ők vették le a zsákokat a keresztekről is. A Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkoztak, hogy egy magyar nemzetiségű nő és férfi csomagolta be, majd fotózta le a kereszteket, akik egy civil akciócsoport tagjainak vallják magukat.

ITT írtunk arról, hogy az installáció részeként két – egy magyar és egy román feliratú – táblát is felállítottak az emlékmű mellé „Tartósítva a jelenlegi helyzet rendezéséig” felirattal.

Hirdetés

Az ügyben Liviu Dragnea PSD-elnök is megszólalt, és nyugalomra intette a hatóságokat.

„Ne ugorjunk! Ezeket a problémákat nem így oldják meg.

Ezek nagy jelképes tartalommal bíró dolgok, ezért itt nagy önmérsékletre, bölcsességre van szükség” – fogalmazott a PSD elnöke. Dragnea szerint asztalhoz kell ülni és tisztázni a Hargita és Bákó megye közötti határvitát, mivel a különböző iratok mást mutatnak.

Hirdetés