FRISSÍTÉS: Madagaszkár kiadja a szökevény román politikust

A bulibáró Radu Mazăre közben az ENSZ-től kért segítséget.
Hirdetés
FRISSÍTÉS: Időközben Ana Birchall, az ideiglenesen kinevezett igazságügyi miniszter bejelentette: a madagaszkári hatóságok már elfogadták Radu Mazăre kiadatási kérelmét – erről kedden érkezett válasz –, tehát beindítják a sürgősségi eljárást. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. 

Tovább tart a talány Radu Mazăre, Konstanca extrém megnyilvánulásairól híres egykori polgármestere ügyében. A 9 év letöltendő börtönre ítélt PSD-s politikust a madagaszkári hatóságok úgy tűnik, hogy kiadnák Romániának, de nem biztos, hogy ki is fogják.

A L’Express de Madagascar helyi lapnak maga a szigetország igazságügyi minisztere erősítette meg, hogy a román botrányhős szerepel a kiadandó személyek listáján, miután a bukaresti hatóságok elküldték az ehhez szükséges dokumentumokat.

Igen ám, csak Mazăre sem volt rest és menedékjogért folyamodott, amiről az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) dönt. A lap egyik forrása szerint 2020. január 21-én, azaz nem kizárt, hogy botrányhősünk tovább élvezheti a szigetország vendégszeretetét.

A madagaszkári lap azt sem rejti véka alá, hogy a szigetország hasznot húz a menedéket kérő román politikus jelenlétéből. Ez ugyanis egy hatalmas hotelt épített Antsiranana térségében, ahova újabb befektetőket is vonzott.

Mazăre még előzetes letartóztatásban van, miközben barátnőjét már szabadon engedték a madagaszkári hatóságok. A volt konstancai polgármestert egy privatizációs ügyletben ítélte 9 év letöltendő börtönre a bíróság, a DNA szerint 114 millió eurós kárt okozott az államnak.

Hirdetés