Euro, vízió
MTímea
2019. május 13. hétfő, 20:53
Többek között a Román Hírszerző Szolgálatnál (SRI) is panaszt emeltek az Izrael-ellenes feliratokért.

Izrael-ellenes és antiszemita provokációnak tartja a Kolozsvári Zsidó Hitközség, hogy a tel-avivi Eurovíziós Dalfesztivál bojkottjára felszólító plakátok jelentek meg Kolozsvár utcáin. Az esetről értesítették Izrael nagykövetségét, ugyanakkor panaszt tettek a városházán és a Román Hírszerző Szolgálatnál (SRI) is.

A zsidó hitközség azért érzi sértőnek a plakátokat, mert a rajtuk szereplő stilizált V betű az SS jelvényre utal, míg a „Bojkott” szót – az egyik helyen – egy zsidó nemzetiségű író fényképére helyzeték el, aki Izrael alapításának 71. évfordulója alkalmából szervezett kulturális esemény meghívottja. A Izrael-ellenesség abból a feliratból is kiolvasható, miszerint tilos a szórakozás „az elfoglalt területeken” – sorolta kifogásait Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke.

Felháborodással szerzett tudomást az esetről Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FCER) elnöke is, aki szerint a plakátok készítői azt sugallják, hogy Romániának szolidaritást kellene vállalnia Palesztinával, ezért bojkottálnia kellene a Tel-Avivban szervezett eseményt.

A romániai antiszemitizmus megelőzéséért küzdő civil szervezet (Monitoring and Combating Anti-Semitism in Romania) szerint az Izrael bojkottjára irányuló nemzetközi mozgalom, a BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) propagandája érezhető ki a plakátokról. Ezt a propagandát a Románia-Palesztina Szolidaritás (Solidaritate România-Palestina) mozgalom hívei terjesztik, többek között a Facebookon is.

comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.