Inkább az Ajax meccsét nézte, mint Dăncilă fejét Frans Timmermans

Senki nem akart találkozni a kormányfővel az EU vezetői közül. Dăncilă szerint ő nem akart.
Hirdetés

Egyes kormányfő kollégái kétoldalú találkozókra hívták volna Viorica Dăncilă miniszterelnököt Nagyszebenbe, de ő úgy találta, nem alkalmaz az EU-csúcs ilyen találkozókra, adott hivatalos választ Dăncilă azoknak az újságíróknak, akik arról faggatták, miért nincs most Szebenben az uniós tagországok miniszterelnökei között. Hamarosan lefolytatja kért találkozókat, mondta a kormányfő Gyulafehérváron.

Valójában Dăncilă szeretett volna több, akár nem hivatalos találkozót is összehozni Szebenben, de senki nem hívta, tudta meg a Digi 24 hírtelevízió a kormányzó PSD vezetéséhez közel álló forrásokból.

Az olyan EU-csúcsokon, amilyen most is zajlik Nagyszebenben, az Európai Szocialisták és az Európai Néppárt is tart nem hivatalos megbeszéléseket, hogy egyeztessék a pártcsalád álláspontját a terítékre kerülő kérdésekről. Dăncilă azt remélte, legalább az EB alelnöke, Frans Timmermans vezette szocialisták találkozójára meghívást kap, de ez nem történt meg, a szocialisták csütörtök reggel érkeztek a városba. 

Dăncilă hiába remélte, hogy legalább a szerdán megérkezett Timmermansszal találkozhat, Timmermans inkább egyedül vacsorázott egy szebeni étteremben, hogy az Ajax Amsterdam – Tottenham labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőt nézhesse.

A Digi 24 forrásai szerint Dăncilă szívesen találkozott volna a visegrádi országok valamelyikének kormányfőjével is, abban a reményben, hogy ők hajlandóbbak lettek volna beugrani egy előkészítetlen megbeszélésbe, de mivel ez sem következett be, inkább országjárásba kezdett Gyulafehérváron és Kolozsváron.

Kolozsváron PSD-ellenes tüntetők várták a Diákművelődési Ház előtt, de se ott, se a Főtéren tartott függetlenségnapi ünnepségen nem jelent meg. Értesülésük szerint a kormányfő meglátogatja az onkológiát, így a Studház elől odavonultak a pár száz méterre lévő kórház bejáratához.

Hirdetés

Egyelőre az biztos, hogy Dăncilă nem vesz részt saját pártjának, a PSD-nek mai nagygyűlésén sem Iași-ban, ahova 40 ezer szimpatizánst várnak.

 

Hirdetés