Egészségügyi miniszter: Bűnöző nép vagyunk!

Sorina Pintea szerint azért, mert felháborodunk, ha valamilyen vétségért megbüntetnek.
Hirdetés

Tudjuk, a mioritikus közegészségügyi rendszer kies hazánk egyes műemlék épületeire emlékeztet. Például Herkulesfürdő patinás romjaira. Az általános tapasztalat pedig az, hogy a romok közt tenyészik a korrupció, mint a dudva.

Na és mit tehet ebben a helyzetben egy valamit is magára adó egészségügyi miniszter? Kiszáll, ellenőriz, büntet. Sorina Pintea asszony is ezt teszi. A minap aztán, a sok kiszállást, ellenőrzést, büntit követően a miniszter asszony egy eseményen olyat talált mondani, amitől a szike is megállt a levegőben. Mutatjuk is, mit mondott:

„Karrierem során azt tapasztaltam, hogy büntetés híján egyetlen probléma sem oldódik meg. És itt nem csak a bűnügyi vizsgáló szervek tájékoztatására gondolok, ennél több kell. Közzétettük a minisztérium honlapján higiéniai és közegészségügyi szabályok be nem tartásáért és a sürgősségen történő kivizsgálási idő meghaladásáért járó bírságok növelését. Őszintén, szórakoztatott egyesek reakciója és arra gondoltam – remélem, nem fog idézni senki (dehogynem! – a szerk.), hogy bűnöző nép vagyunk. Amint megnő a bírságok értéke, tiltakozunk. De hát, ha én nem akarom megszegni a törvényt, akkor miért haragszom, ha nagyobb lesz a bírság?”

Hadd jegyezzük meg: van igazság abban, amit a miniszter asszony mond. Ám azért mégsem kellene a kollektív bűnösség nagy kalapja alá venni csalót és tisztességest, tolvajt és törvénytisztelő polgárt egyaránt.

Erről jut eszünkbe a frissen beiktatott norvég egészségügyi miniszter asszony, Sylvi Listhaug, aki nem azzal indított, hogy vette az ostort és végighasított vele a nép hátán, hanem azt mondta, hagyjuk a népet, hadd egyen, igyon, dohányozzon, amennyit akar. Nyilván azt sem állítjuk, hogy Listhaug kisasszonynak mindenben igaza lenne, de azért ez mégis csak kedvesebb indítás, mint a kollektív bűnösség korbácsa.

Hirdetés