120 ezer eurónyi közpénz ment a vécébe Bánffyhunyadon. Szó szerint

Nem garasoskodott az önkormányzat.
Hirdetés
Nem akármilyen új létesítménnyel büszkélkedik a Kolozs megyei Bánffyhunyad önkormányzata: a kisvárosban  mostantól nyilvános vécé is várja a szükségben szenvedőket.
 
Az ügy egyetlen szépséghibája, hogy a vécé 120 ezer euróba került. Ennyiért pedig az ország legdrágább városának számító Kolozsváron már háromszobás lakást lehet vásárolni, ráadásul jó környéken.
 
Az összeget csak részben indokolja, hogy a létesítmény 153 négyzetméteres alapterületű, mivel meglehetősen fapados: a vécétartályok műanyagból vannak, a vízöblítés nem automatikus, és nincsenek automata kézszárítók sem.
 
A létesítményben a női részlegen öt fülke és három kagyló található, a férfiaknál három fülke, három piszoár és két kagyló, emellett mozgássérültek és kisgyermekes anyák számára is van külön helyiség.
 
A hétvégén átadott nyilvános vécével büszkélkedő Mircea Moroşan polgármester szerint nem maguk a munkálatok kerültek ennyi pénzbe, azokért „csak” 65 ezer eurót kellett fizetni. Mivel azonban közintézményről van szó, a járulékos költségek igen magasak: az összeg mintegy 30 százalékát az áfa, a tervezés, a különböző engedélyek megszervezése és az építőtelep megszervezése emésztette föl.
 
„Még Kolozsváron sincs ilyesmi: tíz helyiség van, mozgássérültlift, és a vízhálózatra és a csatornázásra való rácsatlakozás is sokba került” – büszkélkedett az elöljáró.
 
Akinek abban valóban igaza van, hogy Kolozsváron nincs ilyen vécé. Egyrészt azért, mert ebben sem lift van, csak egy felvonószerkezet, másrészt mert Kolozsváron a közelmúltban 191 ezer euróból négy, valóban luxuslétesítménynek nevezhető nyilvános vécét építtettek.
 
Vagyis egyetlen illemhely megépítése kevesebb mint 50 ezer eurót kóstált. 

Hirdetés