Vajon mit ért meg Dăncilă az úzvölgyi katonatemető helyzetéről?

Egyelőre csak tájékoztatást kért a védelmi minisztertől. Nagy reményeink aligha lehetnek.
Hirdetés

Az úzvölgyi katonatemető kapcsán végre megszólalt Viorica Dăncilă kormányfő is, ha már akkora botrány kavarodott belőle – minden joggal –, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is levelet intézett hozzá. Egyelőre csak annyit nyilatkozott újságírói kérdésre, hogy részletes tájékoztatást kért a védelmi minisztertől, ezt követően válaszol Kelemen Hunornak.

52 betonkereszt és egy nagyméretű ortodox kereszt keltette a közfelháborodást, mivel ezeket egy első világháborús osztrák-magyar katonai sírkertben helyeztek el a Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye temetőjében, ahol egyetlen román katona sem nyugszik. Az Osztrák-Magyar Monarchia mintegy hatszáz hősi halottja viszont igen.

Az átadási ceremóniát  május 17-re hirdette meg Dormánfalva önkormányzata a temetőben, melyet

a Bákó megyei Dormánfalva, mind pedig a Hargita megyei Csíkszentmárton a magáénak tekinti.

A román emlékhely kialakításának a munkálatai ma is folytatódtak, annak ellenére, hogy az RMDSZ vezető politikusai csütörtökön levélben kérték az illetékes hatóságokat, hogy állítsák le a munkálatokat a helyzet tisztázásáig.

Az önkormányzat vezetőinek álláspontja szerint sikerült tisztázni a jogi helyzetet, az Úzvölgyében nemzetközi katonatemető áll, ahová egy 1924-ben készített összeírás szerint 1350 magyar, osztrák, német, olasz, szerb, orosz és román katonát temettek el – egy korabeli rajz szerint – külön-külön parcellákba. A polgármester a román hatóságok reakcióhiányának tulajdonította, hogy a második világháború után a temető

elveszítette a nemzetközi jellegét, és a kilencvenes évektől a magyar jellege erősödött meg.

Hirdetés

Arról tájékoztatta az önkormányzati testületet, hogy a megjelölt magyar sírokat nem kívánják bántani, de a temető üres részén egy 3,5 méter magas gránitkereszttel és 50 betonkereszttel emléket kívánnak állítani az ott eltemetett román katonáknak. Levelet írtak a többi érintett ország nagykövetségeinek is, és felajánlották segítségüket ahhoz, hogy az ott nyugvó katonáik számára ők is alakítsanak ki egy-egy parcellát.

A polgármester azt állítja, hogy mind a román védelmi minisztérium, mind a kulturális minisztérium láttamozta a terveiket, és a román védelmi tárca 65 ezer lejjel hozzá is járult a műveletek 300 ezer lejes összköltségéhez.

Hirdetés