Miért nem olyan Liviu Dragnea, mint Orbán Viktor?

És megint, bezzeg Magyarország.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Evenimentul Zilei oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Dragnea nem Orbán II.! Az elmúlt napokban olvastam egy Magyarországon készült közvélemény-kutatás eredményét és tátva maradt a szám! A FIDESZ, Orbán Viktor pártja 39 százalékos támogatottsággal toronymagasan vezet. A második helyen az ultranacionalista Jobbik van 9 százalékkal és a szociáldemokrata szövetség 7 százalékkal. A szavazók 34 százaléka bizonytalan. A biztos szavazók körében a FIDESZ-nek 54 százaléka van, a Jobbiknak 14, a szocialistáknak 10 százaléka. A többi nem számít…

Sokszor elhangzott, hogy Liviu Dragnea Orbán Viktort akarja utánozni.

Ennek a felmérésnek az eredményei azt bizonyítják, hogy ez a hasonlat eltúlzott.

Röviden megpróbálok elemezni néhány okot.

1. Orbán Viktor miniszterelnök.

Liviu Dragnea nem vállalta a felelősséget, így három gyenge miniszterelnököt javasolt. Ketten „megszöktek az őrizetből”, a harmadiknál is látszanak ennek a jelei, de magassarkúban van és nagyon fel van tűzve a haja. A különbség abból adódik, hogy Magyarország politikája nyíltan, Orbán által vállalt módon történt, Dragnea viszont a délutáni álomból felvert vezér modelljével szolgált nekünk.

2. A kormányzati politikák következetessége.

Orbán Viktor folyamatos választási kampányt folytatott, a bevándorlás elleni harctól a svájci frankos lakossági hitelekig. Amely élvezte a polgárok támogatását. Így aztán 1,15 millió magyar írta alá a bevándorlás megállítására vonatkozó kezdeményezését. Nem törődtek az EU-val, se más stratégiai partnerekkel. Romániában Liviu Dragnea legalább két évet elvesztegetett habozásokkal, belső pártbotrányokkal, intézményi vagy alkotmányos bénultságokkal. Sohasem hozott egyetlen jelentős döntést sem, inkább a kulisszák mögötti alkudozásokat választotta, vagy valamilyen nemzetközi elismerést remélt. Amely csak nem akar eljönni…

3. Magyarországon nincs független sajtó.

Hirdetés

Romániában sincs, de Liviu Dragneának nem sikerült az, ami Orbán Viktornak igen, azaz a fő tájékoztatási eszközök ellenőrzés alatt tartása. Így aztán sokkal hasznosabb Dragnea-ellenesnek lenni, mint fordítva. Kevés kivételtől eltekintve, természetesen.

4. Állandó választási kampány.

Ez a magyar vezető sikerének a kulcsa. Értett a felmérések olvasásához, a megfelelő témák kiválasztásához és ahhoz, hogy ugyanannak az intelligens vezetőnek bizonyuljon, aki néhány ciklus óta megnyeri a választásokat, demokratikusan megválasztott Erdoğan-típusú rezsimet vezetve be. Kívánhat magának ennél többet egy európai vezető?

5. Románia nem Magyarország.

A brüsszeli hitű komisszárok Romániával szembeni tekintélyelvű gyakorlatai nem rendelkeztek ugyanazzal a vehemensséggel, ha Magyarország került szóba. Erre egyszerű és történelmi gyökerű magyarázatom van. Magyarország része volt a kétfejű monarchiának, folyamatosan megkapja Ausztria és Németország támogatását, a Visegrádi Csoportot vezető katolikus ország, európai szinten sokkal koherensebb külpolitikával rendelkezik, mint Románia.

És ez csak néhány ok, kérem, mindenki tegye hozzá a magáét. Vagy cáfoljon meg.

Hirdetés