Százezren már biztos ott lesznek az év eseményén a csíksomlyói Nyeregben

Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
Hirdetés

Több mint száztízezren vannak, akik biztos jelen lesznek a római katolikus egyház fejének, Ferenc pápának a június elsejei csíksomlyói látogatásán. Az online regisztrációt ma zárták le a pontifex.ro oldalon. Az adatok feldolgozása azonban még tart, egyéni jelentkezők esetén meghaladja a 90 százalékot, míg a csoportoknál az 50 százalékot – közölte a Romkat.ro.

A szervezők szerint még legalább másfél hét kell ahhoz, hogy tisztán lássák a résztvevők létszámát, még 13 509 darab regisztrációt kell feldolgozni. A jelenlegi állás a következő:

a regisztráltak száma meghaladja a 110 ezret, ebből 75 ezer személy csoporttal érkezik.

Biztosan jelen lesz 362 pap, diakónus, kispap, 161 szerzetesnő, szerzetes, továbbá 95 beteg, mozgáskorlátozott személy. Ami meglepő, hogy négyezer fős csoport is jelentkezett a nagy eseményre, ők a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia hívei, szám szerint 4092-en. A megyeszékhely Szent Ágoston-plébániája is nagy számban képviselteti magát, 1618-an regisztráltak.

Sokan jönnek csángók is, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 1300 személyt regisztrált, több mint 30 busszal érkeznek.

Akárcsak a búcsú idején, a csíksomlyói pápalátogatáson is az egész Kárpát-medencéből jönnek zarándokok. Magyarországról, Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről is jelentkeztek csoportok. A történelmi eseményen – mint írtuk – olyanok is részt vehetnek, akik nem regisztráltak, azonban őket nem engedik be a kordonnal körbevett biztonsági területre, így jóval távolabbról, többnyire kivetítőn követhetik végig a pápai szentmisét.

Hirdetés