Románia, az ország, ahol a szavak erejével mozgatják a hegyeket

Nem tűröm tovább! Utolsó figyelmeztetés! Határozott lépéseket fogok tenni! Ilyen szavak hagyják el az ország vezéreinek ajkait, és máris csoda történik. Vagyis semmi.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

A jelenlegi kormány egyes miniszterei – Răzvan Cuc a közlekedéstől és Sorina Pintea az egészségügytől – nem győzik a sok váratlan ellenőrzést a soha be nem fejezett munkatelepeken és állami kórházakban, melyek örök fekete lyukak a költségvetésben és halálos intézmények sok beteg számára! Az utóbbi hetekben özönlöttek a képek az autópályákról és a kórházakból, miniszterekkel az előtérben és a hivatalosságok, felvevőkamerák és riporterek seregével, akik frenetikusan tudósítottak a helyszínről, a feltárt szabálytalanságokról! A gyakran, határozottan, parancsolóan, hivatalosan használt és a közvélemény által fülsértően, hamisan hallott szlogen a következő volt: „Többé nem tűröm el! Nem mehet így tovább! Lépéseket fogunk tenni!”

Nincs semmi új a nap alatt ezekben a szájhősködésekben, váratlan ellenőrzésekben.

Olyan ez, mintha a közvélemény, a páciensek, a szavazó nép még hinne a Mikulásban!

Ám sok beteg számára, sajnos, nemcsak Mikulás halt már meg, de a román kórházakban ők is elpatkolnak az életreménynek és a szeretettek elsiratásának intézményein belüli halhatatlan körülmények miatt. Ennek ellenére a politikusok feltámasztották Mikulást és a kitömött testét hordozzák körbe az országban! Hány ilyen imázstrükköt vetettek be az évek folyamán különféle átmeneti tisztségviselők azokon a területeken, melyekért felelniük kellett volna? Számtalant! Emlékszem az egyikre a belügyből, aki úgy csinált, mintha éjszaka járná a bukaresti rendőrőrsöket!

Mit találtak ezek a tisztségviselők a helyszínen, milyen lépéseket tettek és milyen következményeik voltak ezeknek a lépéseknek azután? Ahelyett, hogy bármi is jobbra fordult volna, a dolgok rosszabbul mentek. Sőt, egyes tisztségviselők azért váltottak le másokat tisztségeikből, hogy a saját embereiket, pártbandájukat és pecsenyesütögetőiket helyezzék a helyükbe! Most is így van! Majd meglátjuk, mi fog javulni! Hallottuk Pintea asszonyt, az egészségügyi minisztert azt mondani, hogy sokat nem tehet, legfeljebb néhány dolgot ajánlhat! Hallottuk őt azt is ismételgetni, hogy többé nem tűri el a helyzetet?! Azt is hallottuk, amikor azzal dicsekedett, hogy

már kevesebb kórházi fertőzéses esetet jelentenek, mint Németországban!

Minden ilyen váratlan ellenőrzés után, melyek közben az egyszerű alkalmazottak amiatt reszkettek, nehogy elveszítsék a munkahelyüket, miközben a maffiákat, a rendszeren élősködő kullancsokat a legkevésbé sem érdekelte az egész, hiszen tudták, hogy ha akarják, bármikor leválthatják a minisztert és egy nekik megfelelő személyt ültethetnek a helyére, Pintea asszony sorra vette a televíziókat!

Az egészségügyi miniszter, Sorina Pintea, az imázs és a bevetett propaganda miatt, egyes románok számára másfajta embernek tűnt egy barlanglakókból álló kormányban. Így aztán a románok nap, mint nap, estéről estére egy-egy újabb súlyos szabálytalanságról értesültek, melyeket a miniszter asszony fedezett fel a kórházakban, mintha a kereket találta volna fel, vagyis nem ismerte az állami egészségügyi intézmények többségében uralkodó valóságot?! Kimért, komoly hangon mondott beszédeiből a közvélemény, a páciensek, a szavazók arról értesült, hogy drasztikus lépések fognak történni és a dolgok egy csapásra megoldódnak! Szavak, szavak, szavak! Halottnak a csók! Sőt, a nagy teleormani főnök, akiből egy korrupció által megbénított Románia főura lett, a mezőgazdasági kormorán, Daea parókiájában végzett harsány kampány keretében kijelentette, hogy ő maga rendelte el a váratlan kórházi ellenőrzéseket, annak ellenére, hogy Pintea asszony fél szájjal cáfolta ezt, azt állítva, hogy ezek a saját kezdeményezései.

Mi marad e vizsgálatok nyomán?

Káosz, nyugtalanság, újabb gondok a számos és megoldatlan korábbiak mellett és az örök maffia, mely folyamatosan azt üvöltözi, hogy alulfinanszírozott a rendszer. Valójában az egészségügyi rendszer nem épp alulfinanszírozott, hanem a vezetői alkalmatlanság és felelőtlenség mellett van benne néhány fekete lyuk, melyek folyamatosan vonzzák a pénzt bizonyos feneketlen zsebek felé, melyeknek jelentős többletkiadásaik vannak, hiszen javában zajlik a választási kampány, márpedig ez óriási összegbe kerül! Éppen ezért az okos fiúk felvetették azt az elképzelést, hogy a lakosságnak pénzt kellene adnia a közegészségügyi rendszernek, mintha a nép eddig, évtizedek óta nem fizetne halmozottan a közegészségügyi ellátásért?!

„Többé nem tűröm el!” Nos, ezt a szlogent már évek óta használják folyamatosan! Múlt héten Cuc használta, a közlekedésügytől, az autópályák esetében. A következőket csicseregte Cuc miniszter az autópálya munkatelepén: „Többé nem tűrök el semmiféle késést!!!” Ugyanígy, hivatalosságok egész serege és számtalan kamera kíséretében, melyek felvehetik a gépek és az emberek jelenlétét a munkatelepen! De, „csodába illően”, alig egy héttel később a románok felfedezték, hogy Cuc munkatelepéről a gépek és a munkások is eltűntek! A helyszín üres, elhagyatott volt! Úgy tűnik, divat lett, hogy a közlekedésügyi tisztségviselők váratlan látogatást tesznek gépek és munkások kíséretében a haza építőtelepein, melyek és akik aztán a miniszter távozása után eltűnnek, hogy újabb „be nem jelentett” látogatások helyszínein bukkanjanak fel! És íme, így nő „rohamos” ütemben az autópálya-kilométerek száma! De láss csudát, a pénz itt sem elég

és máris felhívást intéztek a néphez, hogy adományozzon és támogassa az autópályák építését, mert másképp nem megy!

Nem tűri el tovább! Csiripelhet bármit Cuc, a pénzek akkor is a párttestvériség zsebei felé mennek. A románok pedig már évtizedek óta adományoznak, pénzt adnak utakra, mely pénzek aztán ugyanazon „okos fiúk” zsebeibe kerülnek, míg a gödrök egymást érik… számtalanul, számtalanul, számtalanul! Apropó, Firea polgármester ténsasszony vajon befejezte a fővárosi gödrök számolását, mert kíváncsi vagyok, neki mennyi jött ki?

Hirdetés

Az összes közintézményben működő maffiákat nem érdekli, mit mond az egyik, vagy a másik miniszter! Sok pénzt kell termelniük, és e pénzek sok százaléka a párthoz kerül. A fene sem mozdítja ki őket onnan, ahonnan folyamatosan finanszírozzák a fekete lyukakat! Kormányok mennek, pártok mennek, megváltozik a hatalom, de a korrupció polipja a helyén marad és egyre erősebbé válik, főleg most, amikor a vörös ördögök kicsinálják az igazságszolgáltatást!

De Románia jelenlegi „nagy” vezetői a látszat, a nép és főleg a saját jólétük, vagyis a jövőbeni szavazatok kedvéért „halálra válva” igyekeznek sürgősen megoldani az országos gondokat, figyelmeztetéseket küldenek, mint a főnök Liviu Dragnea, aludni sem tudnak a román termelők és fogyasztók iránti aggodalmukban!

Úgy nő az életszínvonal, mint a mesebeli herceg, nem tudom hányszorosára egyik napról a másikra,

Vasilica kormányfő asszony pedig, a Győzelem (Victoriei) téri palotából –  miután bejelentette nekünk, hogy kihúzta az országot a sárból – büszkén azt mondta, hogy a románok zsebében is érezhető az életszínvonal! Biztos így van, Vasilica ténsasszony, ha ilyen tüzesen mondod, és talán azok a románok is hisznek neked, akik a zsebükben megnézik az életszínvonalat és azt látják, ott is egy fekete lyuk van, vagyis már nem csak az államiakkal kell foglalkozniuk, amelyekbe folyamatosan pénzt kell beletenni. És elég sok van belőlük!

Ahaj, most, hogy az országot sikerült kirángatni a dagonyából, a zsebünket pedig egyre könnyebbnek érezzük, csak az egészségünk legyen meg, mert a párt majd megold mindent, ahogy egyeseket már meg is „oldott”! Majd ezektől is megszabadulunk, ahogy másoktól is megszabadultunk már!

De megismétlem a kérdést, ki a fenét rakjunk a helyükbe?


A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés