Van olyan joghurt a román üzletek polcain, amelyik inkább tejföl

Negyvenöt joghurtmárkát vizsgáltak meg a szakértők, akik arra figyelmeztetnek, hogy mindig nézzük meg a megvásárolandó termék címkéjét.
Hirdetés

A román üzletekben megvásárolható joghurtokat vizsgált a Fogyasztókért Egyesület, mely megállapította, tíz joghurtból mindössze egyről mondható el, hogy százszázalékosan román tejből állították elő. Az is kiderült: tízből kilenc joghurt standardizált tejből készült, ami azt jelenti, hogy a tej zsírtartalmát és fehérje koncentrátumát különböző eljárásokkal szabályozták.

Az egyesület 45, a román bevásárlóközpontok polcain megtalálható joghurtmárkát vásárolt.

Szerintük az egészségesnek gondolt termékek címkéi gyakran megtévesztőek, hiszen a vásárlók számára nem egyértelmű, melyek készültek kizárólag román tej felhasználásával. A törvény értelmében a „román termék” felirat csak akkor használható, ha kizárólag Romániából származó alapanyagot használtak az illető termék előállításához. Viszont a joghurtok esetében tízből mindössze egy ilyen terméket találtak (Lăptăria cu Caimac), a többi esetében külföldről behozott tejet (is) használtak. A román termék felirat nem tévesztendő össze a „Romániában előállított” felirattal.

Találtak olyan joghurtot (Olympus görög joghurt), mely olyan sok tejfölt tartalmaz, hogy feltevődik a kérdés, miért árulják joghurtként. Azt javasolják, hogy a fogyasztók mindig olvassák el az összetevőket, és azt a joghurtot részesítsék előnyben, amelyik nem tartalmaz hozzáadott fehérjét vagy zsiradékot. A szakértők szerint egy joghurt zsírtartalma a felhasznált tej zsírtartalmával kellene megegyeznie, így

a zsírtalanított joghurtokat is kizárják az egészséges joghurtok listájáról.

Az egyesület tanulmánya egyetlen terméket említ, mely nem homogenizált tehéntejből készült, tejpor és hozzáadott fehérje mellőzésével, ez a Bio Artesana.

A tanulmányban megszólaltatott táplálkozási tanácsadó következtetése szerint a tehéntejet csak mérsékelten szabad fogyasztani, az egyedüli tejféle, amelyik nem okoz puffadást vagy egyéb emésztőszervi panaszokat, az a kecsketej, így különösen a gyermekek számára az ebből készült tejtermékek fogyasztását javasolja.

Hirdetés