„A flamenco nem mehet hobbiból, ez egy életforma” (VIDEÓ)

András Vargas, a magányos, copfos flamenco-gitáros Kolozsvár egyik különleges figurája, aki arra tette fel az életét, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassa ezt az Andalúziából származó vérpezsdítő muzsikát, amit rajta kívül nem sokan játszanak mifelénk.
Hirdetés

A nagybányai születésű, Kolozsváron élő képzőművész három évtizeddel ezelőtt szeretett bele Paco de Lucía legendás spanyol gitáros egyik lemezébe, s ott azonnal eldöntötte, ő bizony gitárt ragad és megtanul flamencót játszani.

Andalúzia vérpezsdítő muzsikáját rajta kívül nem sokan játsszák mifelénk – ekkora lelkesedéssel egészen biztosan nem –, Varga András, azaz András Vargas már csak ezért is különleges jelenség.

Két zenekart alapított már, lemeze is jelent meg saját szerzeményekkel, s ha épp nem a színpadon pörget, egy hétköznapi esti sörözés alkalmával is lazán előkapja szeretett hangszerét. Mert azt vallja, a flamenco esszenciája a közösségi élmény, és ott kell játszani, ahol ezt át lehet nyújtani. Mi épp egy ilyen ad hoc helyzetben ültünk le beszélgetni Vargas Andrással a kolozsvári Insomnia kávézó egyik sarkában. 

Hirdetés