Leperli a gatyát a román államról egy korrupció miatt elítélt politikus

Nincs az a pénz, ami kárpótolni tudná a 12 évnyi szenvedést, mondja a jogerősen elítélt, utólag felmentett polgármester.
Hirdetés

Mircia Gutău, Râmnicu Vâlcea elöljárója pénteken pert indított a román állammal szemben, mert az elmúlt 12 évben, az ellene indított büntetőeljárás miatt sok szenvedésen és megaláztatáson ment keresztül. A korrupció miatt jogerősen elítélt, majd az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítélete révén felmentett politikus 10,5 millió euró erkölcsi kártérítést követel. Perbe fogta az ügyészeket, a bírót és azt a személyt is, aki feljelentette a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA). Célja, hogy mindenki fizessen meg azért, amiért őt tévesen meghurcolták. Az elöljáró úgy véli, nincs az a pénz, ami kárpótolni tudná a 12 évnyi szenvedést, amin az egész családja keresztül ment.

Mircia Gutăut 2010-ben a legfelsőbb bíróság jogerősen három és fél év börtönre ítélte, miután feljelentették a DNA-nál korrupció gyanúja miatt. Azt állították, hogy 50 ezer eurót fogadott el egy kereskedelmi társaság többségi tulajdonosától egy Râmnicu Vâlcea területén található telek területrendezési engedélyéért. A polgármestert 2011-ben helyezték feltételesen szabadlábra. 2016-ban Strasbourg megállapította, hogy az eljárás során sérültek Mircia Gutău emberi jogai, illetve a tisztességes eljáráshoz való joga. A döntés után a legfelsőbb bíróság újratárgyalta az ügyet, végül felmentő ítélet született.

Mircia Gutău elsőként 2004 és 2010 között szerzett mandátumot, 2016-ban választották újra a Román Ökológiai Párt színeiben.

Hirdetés