Újabb medve bukkant fel Brassóban! De jóval cukibb az átlagosnál

Nem kell megijedni: kisebb méretű kárpáti társainál, de igazi szabadulóművész.
Hirdetés

A Cenk alatt kukázgató mackók után újabb látványossága van Brassónak: a Peggy névre keresztelt nőstény vörös panda. Mely minden bizonnyal az első számú gyermekcsalogató lesz a brassói állatkertben, ugyanis Romániában nincs párja. A Svédországból vásárolt, jelenleg még karanténban lévő ritka állatot egy hónap múlva csodálhatják meg a látogatók.

Nem panaszkodhat a körülményeire, a brassói állatkert működtetői többszintes lakosztályt bocsájtottak a rendelkezésére, az alsó szinthez és manzárdhoz hosszú kifutópálya tartozik, de mászókákkal is kedveskedtek neki. A luxuszárka 500 ezer lejbe, azaz több mint százezer euróba került.

És nemhiába fektettek ennyi pénzt bele, hiszen igazi szabadulóművészről van szó: a vörös macskamedvét a legprofibb kúszó-mászóknak tartják, így valószínűleg mindent megpróbálna, hogy megszökjön. Ezért különleges biztonsági lépésekre volt szükség.

A vörös macskamedve (kis panda vagy vörös panda) neve ellenére nem áll közeli rokonságban a medvékkel, ez a ragadozók rendjének macskamedvefélék (Ailuridae) családjába tartozó egyetlen ma élő faj. Otthonában, a Himalájában rókamedvének, tűzrókának vagy himalájai mosómedvének is hívják. Nagy méretű hasonmásához, az óriáspandához hasonlóan főleg bambuszt eszik, de gyümölcsöt, gombát, sőt húst is elfogad.

A súlyosan veszélyeztetett fajok között tartják számon, világszerte alig pár tízezer vörös panda él. Ezért a brassói állatkert működtetői egy hímet is beszereznek Peggy mellé, hogy majd kispandákkal örvendeztessék meg a látogatókat és az állatvédőket.
 

Hirdetés