A világ egyik legmodernebb vadászgépét vágnák hozzá az amerikaiak a románokhoz

F-35-ös vadászgépek eladását tervezik Bukarestnek Washingtonban.
Hirdetés

Nem akármilyen harci eszköz megvásárlására méltó országok körébe sorolta be az Egyesült Államok Romániát: a legkorszerűbb, ötödik generációs F-35-ös vadászbombázót ajánlja fel Washington eladásra hűséges bukaresti szövetségeseinek.

Mint kiderült, az Egyesült Államok öt országgal – köztük Romániával – bővítené ki azon országok körét, amelyeknek a Lockheed Martin által gyártott F-35-ös vadászgépeket adna el, miután a szövetségesei meg akarják erősíteni haderejüket Oroszországgal szemben.

Egy, a képviselőházban tett nyilatkozatában Mathias Winter altengernagy, a Pentagon F-35-ösökért felelős osztályának vezetője közölte: a potenciális ügyfelek közt ott van Szingapúr, Görögország, Románia, Spanyolország és Lengyelország is.

A fegyverzet eladása kormányközi tranzakciónak minősül, a Pentagon ugyanakkor közvetítőként lép fel a gyártó és a külföldi kormányok között.

Az F-35-ösök vásárlását fontolgató országok között ott van Finnország, Svájc és az Egyesült Arab Emírségek is.

Tavaly Belgium vásárolt először F-35-ösöket Eurofighter Typhoonok helyett, a tranzakció értéke elérte a négymilliárd eurót.

Hirdetés

A Lockheed Martin 2018-ban 91 F-35-ös vadászgépet szállított le az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek.

Ha Románia belemegy az ügyletbe, azt nagyon meg fogjuk érezni: a legolcsóbb változat ebből a hipermodern vadászrepülőből 90 millió dollárba kerül. De ha a románok villogni akarnak, akkor választhatják a 107 vagy a 115 millió dollárost is.

Ilyen egy ötödik generációs vadászbombázó
Az F–35 Lightning II (korábbi nevén X–35 JSF, azaz Joint Strike Fighter, angolul „Közös Csapásmérő Vadászrepülőgép”) ötödik generációs, egy hajtóműves könnyű vadászbombázó repülőgép, melyet kiterjedt nemzetközi kooperációban a Lockheed Martin, valamint fő partnerei a BAE Systems és a Northrop Grumman fejlesztenek, az Egyesült Államok és több más ország (Egyesült Királyság, Ausztrália, Hollandia, Olaszország) számára. A repülőgéppel az F–16 Fighting Falcon, az F/A–18 Hornet, a Harrier és az F–117 Nighthawk repülőgépeket tervezik leváltani. 2015 júliusában szolgálatba állt az első tengerészgyalogos repülőszázad amely F-35-tel repül – írja a Wikipédia.
2016. augusztus 2-án az F-35 hivatalosan is hadrendbe állt. 
Három fő típusváltozata:
A hagyományosan fel- és leszálló (CTOL) F–35A elsősorban az USAF számára, mely 2013-tól Az F–16 Fighting Falconokat, 2028-tól pedig az A–10 Thunderbolt II-ket váltja le
A rövid úton felszálló és helyben leszálló (STOVL) F–35B az Amerikai Tengerészgyalogság összes repülőgépének (F/A–18 Hornet, AV–8B Harrier II és EA–6B Prowler) és az Brit Királyi Haditengerészet Harrier GR.7 és GR.9 leváltására, 2012-től.
A repülőgép-hordozó fedélzeti (CATOBAR) F–35C az Amerikai Haditengerészet számára készül, a korábbi gyártású F/A–18 A, B, C és D repülőgépek leváltására, 2015-től.

 

Hirdetés