Puha keksszel és Oscar-díjas színésszel támad a bonchidai villámkastély. Jó ez nekünk?

Összedobtunk egy szubjektív Electric Castle-programajánlót most, hogy (majdnem) végleges a fesztivál műsora.
Hirdetés

Nincs Electric Castle eső nélkül, s a bonchidai Bánffy-birtokon zajló fesztivál szervezői talán épp ezért döntöttek úgy, hogy stílusosan épp egy esős napon jelentettek be (még) egy csokor sztárfellépőt.

Miután hónapokon át ment a találgatás a fesztivál Facebook-oldalán, hogy vajon melyik lesz az idei villámkastély megaübergiga húzóneve, kedden jött a telex: az örökifjú 30+-osok ma országszerte egy emberként nyúltak pénztárcájukhoz, amikor kiderült, hogy az amerikai Limp Bizkit is enni ad a kastélylakóknak. A zenekar neve nagyjából puha kekszet jelent, de ez senkit ne tévesszen meg: ők azt a borzasztóan szerencsétlenül nu metal-ra keresztelt ugrálós, gördeszkás, rappelős-riffelős stílust képviselik, amely az ezredforduló környékén élte a fénykorát, s bár a Fred Durst vezette csapat is legalább egy évtizede önmaga nosztalgiazenekaraként működik, koncertjeik még mindig izmosak. Állítólag.

Sokkal jobb hír viszont, hogy a szervezők a modern kortárs könnyűzene egyik legkiválóbb képviselőjét, Nils Frahm-ot is meghívták Bonchidára. A berlini zongorista filmzeneszerű hipnotikus kompozíciói egyszerre tudják megidézni a Tangerine Dream legkiválóbb lemezeit, Philip Glass egyes munkáit, vagy mondjuk Aphex Twin ambientesebb, elszálltabb szerzeményeit.

 

Szintén a nagyszínpadon bizonyíthat a skót Chvrches is, akik a nagy szintipop-feltámadás kulcsfiguráinak számítanak, a The Bones Of What You Believe című lemezük (2013) legalábbis már klasszikusnak számít a műfajban. Lehet még örülni a brit Lamb érkezésének is, akik szintén a 90-es évek legvégén követeltek maguknak helyet a fontosabb elektronikus-csajvokálos formációk színterén, de egy ideje újra aktívak, koncertjeik pedig minden bizonnyal varázslatossá tudnak tenni egy (esős?) nyári éjszakát.

 

A korábban bejelentett húzónevek közül kiemelkedik még a Florence + The Machine, amely az elmúlt tíz év egyik legfontosabb brit énekes-dalszerzőjének, Florence Welsh-nek a projektje, ők azt az „artpoposabb” vonalat képviselik, amely intimebb környezetben is épp olyan jól tud működni, mint egy fesztivál nagyszínpadán.

Hirdetés

 

Idén egyébként Oscar-díjas fellépője is lesz az Electric Castle-nek: érkezik Jared Leto a Thirty Seconds to Mars élén, amely a színész hobbizenekaraként indult, de aztán úgy befutottak a rózsaszín rádióbarát muzsikájukkal, hogy a művész úr egy ideje inkább rocksztárosdit játszik. Mi ezt bátran kihagynánk. El ne felejtsük még a fesztivál egyik ínyencségét, a Kronos Quartet fellépését, ők korunk egyik legjobb kamaraegyüttesének számítanak.

 

A vonósnégyes rock zenekarok stílusában turnézik a világban, de kortárs komolyzenével. Izgalmas lesz őket hallgatni fesztiválkontextusban, az biztos. A július 17-21. között zajló bonchidai fesztiválra idén is több mint száz fellépőt és 130 ezer látogatót várnak, a jegyek iránt itt lehet érdeklődni.   

Hirdetés