Papíron nem Mezei János az MPP elnöke, hanem jó eséllyel Biró Zsolt

Nem Szász Jenő, ahogy Kelemen Hunor tudja.
Hirdetés

A RMDSZ Szövetségi Képviselői Tanácsának (SZKT) szombati, nagyváradi ülésén Kelemen Hunor azt mondta az MTI tudósítója szerint, hogy 150 ezer összegyűjtött aláírás veszett volna kárba és a szövetség nagy bajban lenne, ha az európai parlamenti választásokra szövetséget kötött volna a Magyar Polgári Párttal (MPP), mivel a polgáriak elnökeként még mindig Szász Jenő szerepel a pártok regiszterében. A Központi Választási Iroda (BEC) pedig pár napja az USR és a PLUS szövetségének bejegyzését is elutasította, hogy a pártjegyzékben nem azok a személyek szerepelnek pártelnökként, akik kérték a választási szövetség bejegyzését. (A helyzet azóta rendeződött, nézze meg itt, hogyan).

Nos, a BEC valóban jó eséllyel elutasította volna az RMDSZ és az MPP választási szövetségének bejegyzését, mivel a tavaly novemberben MPP-elnökké választott Mezei János valóban nem szerepel pártelnökként a pártjegyzékben. Viszont nem Szász Jenő az MPP elnöke papíron, hanem Mezei elődje, a jelenleg az RMDSZ képviselőházi frakciójában ülő Biró Zsolt.

A pártjegyzék MPP-re vonatkozó nyilvántartásába valamilyen oknál fogva – jó eséllyel hanyagság miatt – nem került bele tételesen az, hogy 2012. október 13-án Biró Zsoltot választották az MPP elnökének. Az ugyanakkor megválasztott alelnökök névsora viszont már szerepel a dokumentumban. A nyilvántartást kezelő Bukaresti Törvényszék 2013. január 11-i ülésén jóváhagyta az MPP 4. Országos Tanácsán elfogadott módosításokat, így az új pártvezetés összetételét is, ez szerepel a pártjegyzék MPP-re vonatkozó dokumentumában is. Amely egy későbbi bejegyzésben már a párt elnökeként hivatkozik Biró Zsoltra.

A Bukaresti Törvényszéken 2013 januárjában tárgyalt 43510/3/2012-es dosszié nyoma – amire a pártjegyzékben található MPP-dokumentum is hivatkozik, és amely a 2012. októberi módosításokkal kapcsolatos – egyébként a romániai bíróságok honlapján sem található meg, más jogi portálokon azonban fellelhető.

Hirdetés

Hanyagságra utal az is, hogy a Bukaresti Törvényszék 2013. januári döntése csak közel egy évvel később, novemberben jelent meg a pártjegyzékben. Szintén 2013 novemberében rögzít a pártjegyzék egy 2011. októberi eseményt is, akkor vette tudomásul a törvényszék az MPP ugyanazon év szeptemberében hozott döntéseit.

Egyébként a pártjegyzék MPP-re vonatkozó dokumentumát – amelyben még 2008-as adatok is szerepelnek, csak 2013. december 4-én hozták létre.

Hirdetés