Tényleg eltüntették a nyolcágú csillagot a Székely vértanúk emlékművénél

Gyorsan átírta a terveket a marosvásárhelyi városháza: már nem látható a térkőből frissen kirakott székely jelkép.
Hirdetés

Bizony úgy lett, ahogy sejtettük, Marosvásárhelyen tényleg bármi megtörténhet: bár az eredeti terv szerint a vértanúk vásárhelyi obeliszkje köré a székely zászlón is szereplő nyolcszögű nap alakban raktak le térköveket, a városháza péntek délutánra már át is alakította a területet.

Erről Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke közölt fotókat a Facebook-oldalán, ezeken jól látszik, hogy már a csillag szárai közötti területet is kirakták térkövekkel.

Időközben leszerelték azt a kétnyelvű fémtáblát is, amely korábban az emlékműtől pár méterre lévő csorgóra került fel.

Beszédes volt egyébként, hogy Sergiu Papuc alpolgármester a Zi-de-zi.ro helyi portálnak korábban azt mondta,

nem akarja, hogy a November 7 negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítsák, ezért újra átnézik a terveket.

Mi több, az Agendademures.ro megtudta, Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója ezután helyszíni szemlét is tartott, majd elrendelte az eredeti tervek átrajzolását és a kétnyelvű tábla levételét.

Hirdetés

Ehhez képest Cosmin Blaga, a városháza szóvivője pénteken délután a Székelyhonnak még azt mondta,

a magyarok iránti tiszteletből fogtak neki a térrendezésnek,

sőt azt is hangsúlyozta, hogy a vértanúk emlékművénél elkezdett munkálatok tervében benne van a nyolcágú csillag formájú tér kialakítása és a kétnyelvű felirat is.

Azt is megígérte, hogy a munkálatokat vasárnapra befejezik, amikor a Székely Szabadság Napja alkalmával megemlékezést tartanak a helyszínen, a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Március 15-én az RMDSZ tartja itt a nemzeti ünnep alkalmából a központi rendezvényét, amelyre Szijjártó Péter külügyminisztert is várják. Izsák Balázs SZNT-elnök jogsértőnek és provokatívnak nevezte csütörtökön a székely jelképek eltávolítását.  

Hirdetés