Rehabilitáció címszóval tönkreverik Románia egyik legszebb mesterséges tavát

A vízszint csökkentése egyre több problémát és törvénytelenséget hoz felszínre.
Hirdetés

Amikor Ioan Deneș víz- és erdőügyi miniszter tavaly ősszel bejelentette, hogy rehabilitálják a Kolibica-tavat és a környéket, ezért leengedik a vizét, a környezetvédők már sejtették, hogy nem lesz az olyan egyszerű dolog, amilyennek beharangozták. Félelmük beigazolódni látszik, mivel napról napra egyre több problémával szembesülnek az ötletgazdák.

A vízszint csökkentése nyomán ugyanis kiderült: a környékbeli panziók illegális csatornarendszert építettek ki, és nemes egyszerűséggel a tóba vezették bele a szennyvizet. Az improvizált csőhálózatokról a helyszínen forgató újságírók értesítették a hatóságokat.

De nem ez az egyedüli probléma, hanem az is, hogy az elkezdett rehabilitációs munkák talajcsuszamlásokhoz vezettek, amitől a vendéglátó helyek falai is repedezésnek indultak.

A turisták körében népszerű, Hegyi Tengernek is becézett Kolibica-tavat alig másfél éve kiáltották ki turisztikai fontosságú helyszínnek. A turizmusból megélni szándékozó helybelieknek nagy kiesést jelent, hogy a munkálatok miatt most legalább egy évig a kutya sem fogja meglátogatni a települést. A jelenlegi helyzet viszont egyáltalán nem biztató a tóra nézve, és nem úgy tűnik, mintha a kiesést mindössze egy évig kellene túlvészelniük a helyieknek. 

Hirdetés