Mutatjuk, hány Michelin-csillagot érnek az erdélyi látványosságok

Több helyszín is felkeltette a francia mesterszakácsok érdeklődését.
Hirdetés

Szögezzük le már az elején: Romániában nincs olyan étterem, amelyet Michelin-csillaggal tüntettek volna ki, azaz kiérdemelte volna a francia mesterszakácsok elismerését. Így aztán hazánk nem is kerülhetett be a Guide Michelin Vörös könyvébe, ahol a világ legjobb éttermeit és szállodáit rangsorolják.

Bekerült ellenben az úgynevezett Zöld Könyvbe, ahol turisztikai célpontokat ajánl olvasóinak a világhírű kalauz.

Az útikönyv több mint egymillió példányban jelenik meg, és a világ 38 országában olvasható. Ebben több erdélyi helyszín is megkapta a maximális három Michelin-csillagot. Míg kettő a szintén jó eredménynek számító két csillaggal büszkélkedhet.

Mutatjuk: két csillagot kapott a Guide Michelin világutazóitól a tordai sóbánya, melyet az útikönyv szerzői modernnek és meglepőnek tituláltak. Ez egyébként tavaly 700 ezer látogatót vonzott, ennek egyharmada külföldi turista volt. Szintén két csillagot ért a francia utazóknak a Retyezát Nemzeti Park.

Ellenben a maximális háromra értékelték Máramaros vidékét, elsősorban az élő hagyományok miatt.

Háromcsillagos látványosság lett a Szilágy megyei Nyirsid (Mirşid) községben található római erődítmény, Porolissum is. A nemrég uniós támogatással, 35 millió lejből felújított erődöt elsősorban az itteni kilátás miatt szerették a franciák.

Hirdetés

Fotó: Szabó Tünde

A négy erdélyi helyszín bekerülése a Guide Michelin útikönyvébe azért is nagy teljesítmény, mivel korábban tájainkról csak Nagyszebent érte hasonló megtiszteltetés. Az egykori szász várost 2012-ben ajánlották úticélként a franciák, és szintén megkapta a maximális három csillagot.

Hirdetés