Szomorú hír: erdélyi származású, közkedvelt művésztől búcsúzunk

Elhunyt Koós János.
Hirdetés

Rossz hírrel indul ez a vasárnap: a család közlése szerint elhunyt a közkedvelt táncdalénekes, Koós János. A táncdalénekes, parodista-színész rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában távozott az élők sorából.

A család most arra kéri az elektronikus és a nyomtatott sajtó munkatársait, hogy a halálesettel kapcsolatos híreikben tartsák tiszteletben Koós János emlékét és a hozzátartozók gyászát.

A temetés részleteiről később adnak tájékoztatást.

Koós János 1937. november 21-én született – Bukarestben, Kupsa János néven. Bár a család Gyergyószárhegyen élt, szobafestő édesapja éppen Bukarestben dolgozott, amikor várandós felesége meglátogatta, és ott született meg a fiuk. A család 1941-ben költözött Miskolcra. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje.

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott – három fesztivált megnyert –, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is, 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt: Az oroszlán ugrani készül (1966), Bűbájosak (1969), A gyilkos a házban van (1970).

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista volt 1982-től 1985-ig. Pályája itt és ekkor kapcsolódott össze Hofi Gézával, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. 

Legendássá vált közös „projektjük”, a Megalkuvó macskák:

 

Hirdetés

 

Később a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett.

Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, lánya, Réka énekes színésznő, Gergő fia is a családi hagyományt folytatva a zenével foglalkozik.

Örökzöld slágerei: Annyi ember él a földön, Én, aki nála jártam, Kapitány, Mondjátok meg Máriának, Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon.

Koós János megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.

Búcsúzzunk tőle egyik közismert slágerével:

Hirdetés