Kik élnének túl egy esetleges Románia elleni légitámadást az óvóhelyeken?

Először is: nem kik, hanem mik. És akkor: az eltett savanyúságok, befőttek, a pálinka, a gumiabroncsok és társaik.
Hirdetés

De miért is érné Romániát légitámadás? Nem kimondottan top célpontja a mioritikus haza senkinek. Oké, de a vonatkozó szabályok és megalkotóik ezzel a hozzáállással, ugye, nemigen tarthatnák meg az állásukat. Szóval, ha van (lesz) légitámadás, ha nincs (nem lesz), légvédelmi óvóhelyeknek lenniük kell.

És vannak is. Romániában egészen pontosan 3584 óvóhely van országszerte. Mert a szabály, az szabály. Hogy hol? Hát ahol az ilyen típusú építmények lenni szoktak: többnyire pincékben, no meg tömbházak alatt.

És akkor most jön a kulcskérdés: ha véletlenül mégis légitámadás érné Romániát, a lakosság be tudna menekülni a 3584 óvóhely valamelyikébe? Nos, többnyire nem.

És miért nem? Először is: az élelmes lakók kihasználták a látszólag cél nélkül tátongó űrt. Odarakták az eltett savanyúságot, befőtteket, pálinkát, bort, épp nem használt gumiabroncsokat, no meg mindenféle kacatot, ami belefér. Magyarán, rendes, becsületes pincévé alakították át az óvóhelyeket. Ami, ugye, tilos, a törvény szerint.

De más baj is van. A vonatkozó szabályok előírják, hogy a polgármesteri hivatalok felelnek azért, hogy az óvóhelyeknek szép és működő (nyíló-csukódó) fémajtajuk, kiürítési útvonalaik, szellőzőrendszerük és áramellátásuk legyen. Igen ám, de a legtöbb esetben nincs. Ez sem.

Hirdetés

A katasztrófavédelem szakemberei szerint, ha véletlenül mégis lecsapna az ellenség az égből, bizony eléggé ráfázna a lakosság. Mert nem lenne hova menekülnie. És hiába mondják egyes polgármesterek, hogy ó, ők 24 óra alatt teljesen puccba vágnák az óvóhelyeket, ha kell, a katasztrófavédelmisek szerint ez mese habbal. Amúgy meg nem biztos, hogy ilyen esetben az ellenség udvariasan vár 24 órát.

Szóval, kedves Olvasók, azért néha kémleljék az eget. Sosem lehet tudni. Azt viszont lehet tudni, hogy adott esetben nagyon pucolni kell, mert az óvóhelyeket elfoglalta a savanyúság, a befőtt meg a pia.

Hirdetés